Проучването "Профилът на българския геймър" очертава профила на българския геймър, който  е на възраст между 18-23 години, играе главно на РС в продължение на над 10 години, предпочита ролеви игри и иска повече мощност и енергийна ефективност за своите устройства.

Близо 60% от българските геймъри казват, че играят от повече от 10 години. Половината от геймърите (49%) обичат да играят както през деня, така и през нощта. Но 38% от участниците в проучването предпочитат да играят през нощта. Мнозинството от българските геймъри са мъже 88, 4%, докато жените са 11, 6%. 31, 5% от геймърите прекарват над 5 часа на ден в игри.

Според това изследване българските геймъри са млади, позитивни и общителни. Много от тях срещат нови приятели, докато играят, някои искат да превърнат гейминга в професия, а повече от половината споделят, че хобито им среща разбиране от техните семейства и приятели. Те са добре образовани.

Може ли геймърството да се нарече професия и от нея да се изкарат пари?

В ефира на предаването „Часът на Милен Цветков" по Нова телевизия геймърът Преслав Иванов каза, че е възможно това да се случи, ако на игрите се отделя повече време. "Това е работа и когато човек вложи повече труд, може да го монетизира", смята той.

Геймъри помагат на НАСА да изследва Марс

Водещият Радослав Кавалджиев-Роро подчерта, че в геймърството има голямо поле за развитие както в личен, така и в професионален аспект.

Китайски геймъри продали децата си за видеоигри

Нора Иванова заяви, че има игри за всеки човек. Самата тя сподели, че играе от малка.

„Геймърството не те прави затворен човек, това е абсолютно погрешно мнение", сподели Нора.

Източник: Novanews.bg