Геймъри помагат на НАСА да изследва Марс
Геймъри помагат на НАСА да изследва Марс / снимка: БГНЕС

НАСА и гигантът Microsoft решиха да използват труда на геймърите за научни цели - те съвместно ще разработват компютърна игра, която ще позволи на участниците в нея не само да получат удоволствие, но и ще разшири знанията им за Марс, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивно движение на американската космическа агенция.

Всички, които се регистрират на сайта на играта "Be a Martian" /Бъди марсианец/, могат да участват в изследванията, засягащи картографирането на повърхността на Червената планета, предаде РИА "Новости".

Учените се нуждаят от помощта на хиляди доброволци за преброяването на кратерите, дешифрирането на геоложките елементи, проследяване на промените, случващи се на повърхността на планетата.

Преброявайки кратерите, геймърите ще помогнат на учените да определят възрастта на повърхността на отделните региони на Марс, а също така ще получат точки в играта, допълва БГНЕС. Участниците в нея също така ще могат да задават и въпроси на учените, засягащи Марс, и ще имат достъп до видеоматериали, разказващи за методите, с които се изследва планетата.