Лидерът на Ал Кайда заплашва с отмъщение в ново аудиопослание
Лидерът на Ал Кайда заплашва с отмъщение в ново аудиопослание / Guliver/Getty Images

Лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири призова привържениците си да извършат атаки в Саудитска Арабия, за да отмъстят за смъртта на 47 джихадисти, екзекутирани на 2 януари в кралството, предаде Франс прес.

В аудиопослание, разпространено в интернет, озаглавено "Ал Сауд - убийци на муджахидини", той призовава симпатизантите си да атакуват интересите на управляващата кралска фамилия, като я нарича гнил режим. 7-минутната реч е била записана по-рано тази седмица, но за нея съобщи днес американския център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE, предаде Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия екзекутира виден шиитски духовник, предизвика бурни реакции

Зауахири изказва съболезнования на семействата на екзекутираните и призовава последователите си "да атакуват интересите на кръстоносно-ционистката коалиция всеки път, когато е възможно. (Фамилията) Ал Сауд също ще пострада, ако вие ударите техните господари, които търсят в тяхно лице нови слуги", казва той и призовава саудитците да свалят кралската фамилия. "Не е ли дошло време да се отървем от този гнил режим, който е корумпирал вашата религия?", казва Заухири.

"Страшилище" за ислямистите е новият престолонаследник на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия екзекутира на 2 януари 47 души за тероризъм, като повече от 40 от тях бяха обвинени във връзки с Ал Кайда и осъдени на смърт заради атентати на саудитска територия.

Източник: БТА