Саудитска Арабия екзекутира виден шиитски духовник, предизвика бурни реакции
Саудитска Арабия екзекутира виден шиитски духовник, предизвика бурни реакции / снимка: БГНЕС, архив

Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм, включително шиитския религиозен водач Нимр Бакер ан Нимр, видна фигура на протестите срещу режима. Ал Нимр бе осъден заради подклаждане на антиправителствени протести преди арестуването му през 2012 г. Това предизвика възмущение в шиитския свят и особено в Иран.

Техеран заплаши, че Рияд ще плати висока цена за убийството на духовника. Иранският върховен ръководител аятолах Али Хаменей изрази почитта си към Ан Нимр в Туитър. "Пробуждането не може да бъда потъпкано", писа Хаменей на английски език в микроблога до снимка на Ан Нимр, цитиран от Ройтерс.

Иран привика саудитския шарже д'афер в Техеран, за да протестира срещу екзекутирането на Ал Нимр, съобщи иранската телевизия.

Екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр ал Нимр ще донесе края на саудитското правителство, каза бившият иракски премиер Нури ал Малики, известен с тесните си връзки с Иран.

Ние рязко осъждаме тази отвратителна практика (на Рияд) да разгаря религиозни вражди и сме уверени, че престъплението с екзекутирането на Шейх ал Нимр ще доведе до падането на саудитския режим", каза Малики, цитиран от Ройтерс. Той припомни убийството на друг виден шиитски духовник - Мохамед Бакр ал Садр през 1980 г., което според него е довело до свалянето на иракския диктатор Саддам Хюсеин години по-късно.

Видният иракски шиитски духовник Моктада ал Садр призова за протестни демонстрации във всички страни от района на Персийския залив заради екзекуцията на Ал Нимр. "Призовавам шиитите в Саудитска Арабия да проявят смелост и да отговорят, макар и с мирни демонстрации, както и останалите шиити от страните край Залива, за да попречим на несправедливостта и на държавния тероризъм в бъдеще", писа Садр в своя уебсайт. Той призова също иракското правителство да се въздържи от откриването на посолство на Саудитска Арабия в Багдад. Ройтерс припомня, че посолството на Рияд бе открито тази седмица, след като бе затворено преди 25 г. заради иракското нахлуване в Кувейт.

Полицията в Бахрейн разгони със сълзотворен газ демонстранти, излезли на протест срещу екзекуцията на Шейх Нимр в Саудитска Арабия, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това стана в град Абу Сайба западно от столицата Манама.

Демонстрантите носеха портрети на Ал Нимр. В малката островна държава шиитите са мнозинство, но управляващата династия Ал Халифа изповядва сунитски ислям и в страната често избухват бурни протести, чрез които опозицията иска смяна на формата на управление.

Ливанското шиитско движение "Хизбула" заклейми екзекуцията на Ал Нимр в Саудитска Арабия рано тази сутрин, като го нарече убийство. Истинската причина за екзекуцията е, че "Шейх Нимр се бореше за потъпканите права на един потиснат народ", се казва в декларация на движението, визирайки шиитското малцинство в Саудитска Арабия. Откъси от декларацията предаде официалната телевизия на "Хизбула" - канала "Ал Манар".

Най-висшият сунитски духовник в Саудитска Арабия, великият мюфтия Шейх Абдулазиз ал Шейх, защити екзекутирането на 47-те души, което нарече "милост към затворниците", защото им е спестило извършването на повече злодеяния и е предотвратило хаос, предаде Асошиейтед прес. Изявлението на мюфтията бе разпространена от саудитската пресагенция. В нея се отбелязва, че днешните екзекуции съответстват на ислямското право (шериата) и на необходимостта да се охранява сигурността на кралството.

Ислямските теолози по света имат коренно различни мнения за това как да се прилага смъртното наказание според шериата. Саудитските съдии се придържат към едни от най-стриктните му интерпретации, отбелязва АП.

Европейският съюз изрази сериозно безпокойство след екзекуцията на Нимр Бакер ан Нимр, предаде Франс прес.

"Екзекутирането на шейх Нимр ан Нимр буди сериозно безпокойство за свободата на словото и зачитането на основните човешки и политически права, които трябва да се спазват при всички обстоятелство, включително в рамките на борбата с тероризма", заяви в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

"Случилото се може да разпали допълнително междуверското напрежение, нанесло вече много поражения в района, с опасни последици", посочи Могерини.

ЕС призовава саудитското кралство да насърчи помирението между различните съставляващи го общности и приканва всички страни да проявят сдържаност и отговорност, се казва в комюникето.

Могерини за пореден път заяви дълбокото несъгласие на ЕС със смъртното наказание и особено масовите екзекуции.

Източник: БТА