Атентаторът от Истанбул е влязъл в Турция като бежанец
Атентаторът от Истанбул е влязъл в Турция като бежанец / БГНЕС

Атентаторът, който се самовзриви в центъра на Истанбул във вторник, само преди седмица е влязъл в Турция като бежанец, предаде БГНЕС.

Разследващите кървавия атентат са стигнали до този извод, след като проверили пръстовите отпечатъците на нападателя. Това съобщиха от Дирекцията на полицията в Истанбул.

Сирийски атентатор се взриви в центъра на Истанбул (ВИДЕО)

Набил Фадли пристигнал в Турция на 5 януари. Той пресякъл границата заедно с още четирима бежанци и се е явил в бюрото по миграцията в квартал Зейтинбурну, където при регистрацията са му взети и пръстови отпечатъци.

Фадли не представил никакви документи, но поискал да остане в страната като бежанец и посочил адрес, на който смята да се установи. Само след няколко дни обаче е напуснал квартирата и изчезнал.

Днес министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че роденият в Саудитска Арабия Фадли не е бил в списъка на издирваните по подозрения за връзки с „Ислямска държава" и не е бил обект на следене.

Министър Ала подчерта, че разследването върви изключително сериозно и с бързи темпове. Екипите от дирекцията за борба с тероризма проучват връзките и контактите на Фадли както сред бежанците, така и с групировката „Ислямска държава".

Той допълни, че часове след терористичната атака в Истанбул турските власти са задържали заподозрян за участие в нападението.

Трима руснаци са задържани в Турция по подозрения в тероризъм

По време на съвместна пресконференция със своя германски колега Томас де Мезиер в Истанбул турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала обяви, че седмица преди терористичното нападение в Турция са задържани 220 заподозрени за връзки с „Ислямска държава" и други радикални групи. В нощта след нападението е арестуван един заподозрян за участие в нападението вчера в турския град.

Той добави, че от началото на кризата в Сирия в Турция са задържани 3300 души за връзки с „Ислямска държава". „Забранихме на 35 900 души да влизат в страната. Това са хора от общо 124 страни", заяви министърът, като добави, че сред тях има и германски граждани.

Германия и Турция възнамеряват да обединят силите си и да дадат съвместен отговор на терористичната атака, при която вчера бяха убити девет граждани на Германия", заяви от своя страна германският външен министър Томас де Мезиер.

„Дойдох тук, за да покажем на всички германски и турски граждани, че осъждаме този терористичен акт", заяви той. „Германия също е обект на терористични заплахи и отговорът трябва да бъде споделен", каза де Мезиер.

Според него целта на организаторите не са били германски граждани. „Турският ми колега се съгласи да ни предоставят всички резултати от разследването", заяви министърът, като подчерта, че няма доказателства мишената на атаката да са били германски граждани.

По думите на германския министър няма причини на германските граждани да се забрани да пътуват до Турция. „Не виждам причина да се прекъсват или отлагат пътувания до Турция", заяви той.

Полицейските операциив Турция продължават

В цяла Турция продължават полицейските операции съвместно с жандармерията по издирване на терористи. Началникът на генералния щаб обяви, че са заловени 29 души, деветима са убити по време на спецакциите.

Тази сутрин при специализирана полицейска операция в апартамента си е арестувана млада жена, служителка в туристическа фирма.

В Диарбекир при проверка на автомобил е иззет солиден боен арсенал - 10 автомата „Калашников", 32 пълнителя, 3424 патрона, снайпер, 1013 фойерверки, гранатомет и значително количество боеприпаси.

При операцията в Джизре са убити 9 терористи от сепаратистка групировка, неутрализирани са 277 други, иззети са самоделни бомби и оръжия.

В Силопи са иззети също голямо количество оръжия, сред които 22 автомата „Калашников", 32 самоделни бомби.

Атентатор самоубиец се взриви в центъра на Истанбул, близо до църквата „Света София" и Синята джамия, на 12 януари. При атаката загинаха десет души - туристи от Германия и Южна Корея.