Руският консул в Анкара потвърди, че трима руснаци са задържани в Турция заради предполагаеми връзки с „Ислямска държава", съобщи РИА-„Новости".

Турция подозира, че Ислямска държава стои зад атентата в Истанбул

Новината най-напред беше съобщена от турската агенция Доган. Арестите са част от превантивните мерки на турските власти, след вчерашния самоубийствен атентат в Истанбул, при който загинаха 10 души, повечето от които туристи от Германия.

Част от убитите германци трябвало да посетят три страни по време на екскурзията си, съобщи берлинската туристическа агенция "Лебенслуст туристик", цитирана от БТА. Туроператорът все още не знае колко от клиентите му са сред десетте убити и петнайсетте ранени в атаката. Групата от 33 туристи пристигнала в Истанбул в понеделник вечерта и днес трябвало да отлети за Дубай, след което да продължи екскурзията си в Абу Даби.

Сирийски атентатор се взриви в центъра на Истанбул (ВИДЕО)

Турският премиер Ахмед Давутоглу обяви, че извършителят е сирийски боец на „Ислямска държава".Шейсет и осем предполагаеми бойци на „Ислямска държава" са задържани при полицейски акции в различни части на страната, съобщиха държавните медии, цитирани от БГНЕС.

В столицата Анкара са задържани 16 души, за които се предполага, че са планирали мащабна атака в града. 21 са арестуваните в близкия до Сирия град Санлиурфа, които също са планирали атентати на неуточнено място в Турция. Останалите акции във вторник бяха в Измир, Килис, Мерсин и Адана.

Атентатор самоубиец се взриви в центъра на Истанбул, близо до църквата „Света София" и Синята джамия, на 12 януари. При атаката загинаха десет души - туристи от Германия и Южна Корея.