Новият шеф на Музикалната школа прави клас по народни инструменти
Новият шеф на Музикалната школа прави клас по народни инструменти / netinfo

В Разград вече ще се подготвят и музиканти на народни инструменти – съобщи новият директор на Детска музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие 1869“ Деян Денчев.

Днес той бе представен от своята предшественичка, сега председател на Общинския съвет, Надежда Радославова и от секретаря на читалище „Развитие 1869“ Дияна Славова. И двете обявиха своята подкрепа за идеите на Денчев и му пожелаха успех в реализацията им.

Деян Денчев е на 42 години, музикант, първите му уроци по гъдулка са именно в Музикалната школа. Завършил е Средното музикално училище в Широка лъка и ЩУ“Епископ Константин Преславски“ специалност „Педагогика на обучението по музика“. Свири в Капанския ансамбъл и смята да остане действащ музикант. Освен на гъдулка свири и на цигулка, тъпан и кийборд.

Чест е за мен, че получих предложение да работя в Музикалната школа – едно от първите места, където децата се докосват до музиката. Първата цел, която си е поставил на новото поприще, е създаване на клас по народни инструменти. Това липсва на Разград, а имаме фолклорен ансамбъл, който е по-добре да се захранва от местни музикант – коментира Денчев. Първите уроци ще са по гъдулка, може би и тамбура, а по-късно  ще добавим и кавал, гайда и тъпан – допълни той.

Стартът на новата инициатива ще е плавен и тя няма да е за сметка на досегашните дейности на школата, традициите ще продължат – категоричен бе Денчев. Първите уроци по фолклорни инструменти се очаква да са още през тази учебна година. Представянето на новия клас ще мине по училища и детски градини, за да се съберат желаещи за включване в него.