Ал Кайда заплаши да отмъсти на Саудитска Арабия заради екзекутираните джихадисти
Ал Кайда заплаши да отмъсти на Саудитска Арабия заради екзекутираните джихадисти / снимка: БГНЕС

Два клона на Ал Кайда заплашиха, че ще си отмъстят на Саудитска Арабия заради екзекуцията на около 40 джихадисти на 2 януари, когато бе екзекутиран и саудитският шиитски духовник Нимр ан Нимр, съобщи Франс прес.

Екзекуциите в Саудитска Арабия - достойни за Ислямска държава

В съвместно комюнике, публикувано на джихадистки сайтове, "Ал Кайда на Арабския полуостров" и "Ал Кайда в ислямския Магреб" обвиняват саудитските власти, че са извършили глупост, като са екзекутирали тези хора, "въпреки предупрежденията на муджахидини" от цял свят.

"Ръководителите в Рияд настояха да пролеят кръвта на тези добри муджахидини като жертвоприношение за кръстоносците по случай празника им Нова година", заявиха двата клона на терористичната мрежа, цитирани от Ройтерс.

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Властите в Рияд екзекутираха на 2 януари 47 души, от които около 40 имат връзки с Ал Кайда. Те бяха осъдени на смърт заради участие в атентати в Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия екзекутира виден шиитски духовник, предизвика бурни реакции

На същия ден бе екзекутиран и саудитският проповедник Нимр ан Нимр, чиято смърт предизвика шиитски протести по цял свят и скъсване на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Иран.

Източник: БТА