Политици и знаменитости от цял свят отдадоха почит на Дейвид Бауи
Политици и знаменитости от цял свят отдадоха почит на Дейвид Бауи / БГНЕС

Политици и хора на изкуството отдадоха почит на Дейвид Бауи, който почина вчера на 69 години, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Синът на певеца, режисьорът Дънкан Джеймс пусна в интернет снимка на усмихнатия си баща с текста: "Със съжаление и скръб трябва да кажа, че е вярно. Ще съм офлайн известно време. С обич към всички".

Почина легендарният музикант Дейвид Бауи

Британският министър-председател Дейвид Камерън написа: "Израснах, слушайки Дейвид Бауи. Той беше майстор на превъплъщенията, които винаги бяха сполучливи. Огромна загуба".

Бившият британски министър-председател Тони Блеър нарече себе си заклет фен, каза, че много хора ще "скърбят дълбоко" за Дейвид Бауи: "От времето, когато видях неговия Зиги Стардъст на концерт като студент, мисля, че той е блестящ изпълнител и вълнуващ и интересен човек", заяви Тони Блеър. „За мен беше голяма привилегия, че по-късно се запознах с него".

Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби каза, че помни Дейвид Бауи на младини: "Помня как слушах непрекъснато песните му през 70-те години на миналия век и винаги наистина се наслаждавах на това което той правеше, на въздействието, което оказваше, на личността му. Изключителен човек".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг го нарече "истинска легенда". Министерството на външните работи на Германия благодари на музиканта с туит, че е "помогнал да падне Стената".

Британският астронавт Тим Пийк пусна съболезнователен туит от космоса: "Никой в наше време не е заслужил повече да бъде наречен гений", написа той.

"Гений" го нарече и кметът на Лондон Борис Джонсън.

"Даде ни вълшебство", написа Кание Уест. "Той беше един от най-важните ми вдъхновители, толкова дързък, толкова креативен, той ни даде вълшебство, достатъчно за цял живот".

"Съкрушена съм", написа Мадона. „Този велик изпълнител промени живота ми! . . . Талантлив, уникален, гениален. Променящ правилата. . . Духът ти ще живее вечно!"

Иги Поп го нарече "светлината на живота ми".

Фарел Уилямс обърна внимание колко иновативен е бил.

Източник: БТА