Почина легендарният музикант Дейвид Бауи
Почина легендарният музикант Дейвид Бауи / Guliver/Getty Images

Дейвид Бауи - легендарният оригинален музикант с различни превъплъщения, почина от рак на 69 години, съобщиха световните информационни агенции.

"Дейвид Бауи почина мирно днес, заобиколен от семейството си, след като смело се бори с рака 18-месеца", пише на страницата на музиканта във Фейсбук с дата 10 януари.

Дейвид Бауи навърши 69 години в петък, когато издаде новия си албум Blackstar.

Знаменитости от цял свят отдадоха почит на Дейвид Бауи

Звезди и политици побързаха да отдадат почит на музиканта в интернет. "Израснах, слушайки Дейвид Бауи. Той беше майстор на превъплъщенията, които винаги бяха сполучливи. Огромна загуба", написа британският министър-председател Дейвид Камерън.

"Даде ни вълшебство", написа Кание Уест. "Той беше един от най-важните ми вдъхновители, толкова дързък, толкова креативен, той ни даде вълшебство, достатъчно за цял живот".

Дейвид Бауи, чието истинско име е Дейвид Джоунс, стана известен в ерата на глем рока. Първият му успех е Space Oddity от 1969 г. В началото той е с шокиращ андрогенен вид. Очите му изглеждат с различен цвят заради травма от ученическите години - едната му зеница е постоянно разширена. Известен е с това, че сменя както звученето на музиката си, така и превъплъщенията си. Рок саундът на Changes преминава в диско соул в Young Americans, написан в съавторство с Джон Ленън.

От сътрудничеството му с Брайън Ино се ражда албумът Heroes.Интересува се от костюми, мода, театър кабуки. Всичко това му помага да се превърне в "човека с 1000 лица". Особено голям успех има през 80-те години на миналия век със стилния Let's Dance и впечатляващо турне в Америка. Тогава печели по-млади почитатели.

Като певец и композитор, Дейвид Бауи изгражда кариерата с различни превъплъщения. Започва през 1972 г. със Зиги Стардъст. Следват Аладин Сейн, Кльощавия бял херцог (Thin White Duke). Зад маските провокира, отправя противоречащи си декларации. Той познава отблизо не само музиканти като Лу Рийд и Иги Поп, но и Бекет и Ницше. Непрекъснато експериментира не само в музиката, но и в киното, театъра, модата, живописта. Подхранва и светските хроники.Албумите му са продадени в тираж над 140 милиона. Много музиканти признават, че ги е вдъхновил - Лейди Гага, Placebo, Blur.

Дейвид Бауи е носител на много награди, включително и Грами. През 2004 г. сп. "Ролинг стоун" го постави на 39-о място в списъка на 100-те най-велики рок-музиканти на всички времена и на 23-о място в класацията на 100-те най-велики певци на всички времена.

Бауи живеешe далече от чуждите погледи от доста време. Говореше се, че е преживял инфаркт в началото на този век. От 1992 г. той беше женен за манекенката Иман.

Източник: БТА