Иранската принцеса Ашраф Пахлави почина след десетилетия в изгнание
Иранската принцеса Ашраф Пахлави почина след десетилетия в изгнание / ThinkStock/Getty Images

Иранската принцеса Ашраф Пахлави, близначка на сваления шах, чийто бляскав живот олицетворяваше ексцесиите в управлението на брат й, почина на 96 години след десетилетия в изгнание, съобщи Асошиейтед прес.

Според мнозина в Иран преди Ислямската революция от 1979 г. тя е била двигателят зад действията на брат й Шах Мохамед Реза Пахлави, като дори го е подтикнала да вземе властта през 1953 г.

Опозицията в Иран я критикува за корупция, както и заради любовните й афери с актьори и обществени личности. Тя и сестра й Шамс са едни от първите иранки, появили се на публично място с непокрити коси.

Животът на принцеса Ашраф, след като семейството й пада от власт, прилича много на Шекспирова трагедия. Синът й е убит в Париж от наемници малко след Ислямската революция. Рак отнема живота на брат й малко след това, а племенницата й умира от свръхдоза през 2011 г. в Лондон.

Десет години по-късно в Бостън се самоубива племенникът й. Самата тя оцелява от опит за убийсто в в Кан през 1977 г. След революцията живее в Париж, Ню Йорк и Монте Карло. Известна е с пристрастеността си към хазарта.

Омъжвала се е и се е развеждала три пъти. Има три деца.

Източник: БТА