Мишел Платини се оттегли от битката за ФИФА
Мишел Платини се оттегли от битката за ФИФА / снимка: БГНЕС

Президентът на УЕФА Мишел Платини оттегли кандидатурата си за президент на ФИФА.

В края на декември 2015 г. с решение на комитета по етика на ФИФА Платини и Йозеф Блатер бяха отстранени от футбола за 8 години. Французинът смята да обжалва това решение, посочва БГНЕС.

„Оттеглям кандидатурата си. Нямам време и пари, за да се срещам с избиратели, да се боря наравно с останалите кандидати. Оттеглям кандидатурата си, ще се концентрирам върху борбата с обвиненията в корупция", каза Платини.

В края на септември швейцарската прокуратура започна дело срещу Блатер във връзка с незаконен превод от 2 милиона франка по сметка на Платини. Преводът е бил извършен през 2011 г. за услуги, оказани в периода от 1999 до 2002 г. След прокуратурата комитетът на ФИФА по етика започна разследване на това дело, във връзка с което в началото на октомври отстрани двамата от футболна дейност за 90 дни. Според Блатер и Платини плащането е извършено по договор в съответствие със закона, а споразумението между тях е сключено устно.

По-рано Платини подаде молба за участие в изборите за президент на ФИФА, които се планирани за 26 февруари 2016 г., но избирателната комисия обясни, че няма да разглежда неговата кандидатура до свалянето на всички санкции.