Уволненията в общината започнаха – 3 или 15
Уволненията в общината започнаха – 3 или 15 / Радка Минчева, архив

Започнаха уволненията в общинската администрация в Разград – научи Дарик Разград.

Според неофициална информация само вчера са освободени 15 чиновници, което е 12% от общия щат в кметството и отговаря на законовите изисквания за масово уволнение – над 10%.

От пресцентъра на община Разград обаче отрекоха тази информация със съвсем различна цифра. Според тях от 1 декември 2015 г. до 7 януари 2016 г. освободените от работа са трима. Двама от тях са главни експерти, освободени са в края на миналата година и на тяхно място вече са назначени нови служители, които преди това са работили в държавната администрация. Единият от освободените е главен експерт „Икономическо развитие“ Камен Воденичаров, който бе и ръководител на проекта „Областен информационен център“. Третият освободен е оперативен дежурен – уточниха от пресцентъра.

Дарик Разград научи, че всъщност и двете цифри са верни. Фактически освободените са трима, а на други 15 е направено предложение за прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение от най-малко 4 заплати. Все още обаче тече срокът, в който общинските служители трябва да отговорят на тези предложения и практически те са на работните си места.