Какви са политическите планове на Лютви Местан?
Какви са политическите планове на Лютви Местан? / снимка: БГНЕС, архив

Бившият председател на ДПС Лютви Местан дава пресконференция, на която се очаква да обяви бъдещите си политически планове, след като навръх Бъдни вечер бе освободен от всички постове и изключен от движението.

ДПС изключи Лютви Местан от партията (СНИМКИ)

Тема на пресконференцията днес не е обявена, но се очаква Местан да коментира отстраняването си и действията на доскорошните си съпартийци. Поддръжниците му намекнаха, че очакват групите в тяхна подкрепа в социалните мрежи да прераснат в инициативен комитет за сдружение, а след това и в партия.

Преди две седмици - на 24 декември, Местан беше изключен от партията и от групата и беше отстранен като председател на движението. За последно той говори пред медиите в края на декември, когато лаконично обяви на 26 декември м.г., че кариерата му зависи от диалога с избирателите, а „разговорите ми сега започват".

Ахмед Доган лично предложил новото ръководство на ДПС

Часове преди Централният съвет на ДПС да го изключи от партията по волята на почетния й председател Ахмед Доган, Лютви Местан даде пресконференция в Кърджали, придружен от четирима депутати - Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед, Айдоан Али и Венцислав Каймаканов.

Това се прие като знак за евентуално разцепление в движението. Впоследствие четиримата народни представители, както и Мариана Георгиева, обявиха, че ще последват Местан, подкрепи го и вече бившият областен лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.