Колко сняг е допустимо да има на пътя?
Колко сняг е допустимо да има на пътя? / снимка: БГНЕС

Регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че над 2600 снегорина са работили в през изминалата нощ, която тя описа като критична.

По повод на пънтаната обстановка пред bTV Павлова обясни, че според стандартите до два часа след като е спрял валежът, е допустимо на магистрала да има до 3 сантиметра сняг, на първокласните пътища до 5-7 сантиметра сняг, а на третокласните - до 10 сантиметра.

„Нормално е да има сняг по пътищата. Ако искаме да сложим реотани на пътищата, както се казва, ще ни трябва милиард годишно за пътно поддържане“, каза Павлова.

Павлова: Нормално е в този сезон да има сняг по платната

Министърът каза, че през нощта фронтът се е движил от запад на изток, като най-големи затруднения и образували се поледици е имало в Русе и Велико Търново.

"Това наложи през нощта от 01.00 до 05.00 часа абсолютно всички пътища за всички автомобили да бъдат затваряни поетапно, за да бъдат обработвани против обледяване" каза тя.

Жълт код за сняг и поледици в 6 области, вижте пътната обстановка

Автомагистралите и първокласните пътища в страната са отворени за движение за всички моторни превозни средства. Отпаднаха всички ограничения в област Силистра.

Към момента остава в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили във високите части на област Пазарджик и за някои от пътищата в област Смолян.