Павлова: Нормално е в този сезон да има сняг по платната
Павлова: Нормално е в този сезон да има сняг по платната / снимка: БГНЕС, архив

"Ще глобяваме фирмите, които не чистят добре и ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тях", каза регионалният министър Лиляна Павлова по повод сигналите за поддържането на пътната мрежа през зимния сезон.

Тя обясни, че санкции се предвиждат и за закъсняла реакция на фирмите в Монтана, Враца, Русе и Хасково, където имаше закъснение с почистването на определени участъци, поради причини като замръзнала нафта, паднал акумулатор и др.

"Това са единични случаи и те ще бъдат глобени. Машините се следят с GPS-и и на живо", добави тя.

Снежен кошмар и катастрофи при следпразничното прибиране (ВИДЕО)

Павлова обясни, че над 2500 машини ще бъдат в готовност за реакция тази нощ заради очакваните обилни снеговалежи. През деня, когато ситуацията беше по-спокойна, работиха 960 машини. На територията на цялата страна има обилен снеговалеж, който 24 часа вали, почти без да спира.

"Над 2600 машини са обработвали цяла нощ републиканските пътища. Поради обилният снеговалеж, минути след като е минал снегорин, снежната покривка на пътя отново е била плътна и затова той изглежда като нечистен", поясни Павлова. По думите й движението за тежкотоварните превозни средства в няколко области е било ограничено, защото на места при над 20 см снежна покривка, минусови температури и силни навявания пускането за движение е рисковано.

АПИ със съвети към шофьорите в зимни условия

"По европейските стандарти до два часа след спирането на снеговалежа, в зимен сезон, е допустимо да има снежна покривка. Допустимите стойности са до 3 сантиметра на магистралите, до 5 сантиметра на второкласните и между 7 и 10 сантиметра на третокласните пътища", каза още министърът.

"Нормално е в този сезон да има сняг по платната, това се допуска и по европейските стандарти и ние трябва да бъдем активни", допълни тя.

"Със сигурност има места, където почистването не е било най-перфектното, но трябва да благодарим на всички, които положиха усилия и работиха денонощно при температури от минус 15 градуса", каза Павлова.

Източник: БГНЕС