НАП приема данъчни декларации за доходите през 2015 година
НАП приема данъчни декларации за доходите през 2015 година / снимка: Dariknews.bg, Павел Тенчев

Националната агенция на приходите започна приемането на данъчните декларации за доходите от 2015-та година. Всеки, който подаде декларацията си онлайн до края на месец март, ще получи 5% отстъпка. Крайният срок за подаване на декларациите за доходите е 3 май. Фирмите пък подават отчетите си онлайн с електронен подпис. По отношение на корпоративната декларация, която се подава от фирмите, срокът е в края на март.

Близо 2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки

Декларацията за доходите на физическите лица може да се подаде онлайн, като това най-лесно става с персонален идентификационен код, който издава НАП. Персонален код може да се вземе от всеки офис на НАП безплатно, като се издава за няколко минути. С него е възможно не само да се подадат данъчни декларации, но и да се прави цяла група справки за задължения, даване на удостоверения и много други електронни услуги.

Ще проверяваме с обаждане в НАП в кой фонд правим вноски за втора пенсия

"Вече имаме първите подадени декларации онлайн. Повечето ни клиенти вече предпочитат да подават декларациите си онлайн и то е съвсем очевидно защо. Тази година очакваме може би около 40% от всички документи от физически лица да бъдат подадени по интернет", каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Още в края на декември на интернет страницата на НАП бяха публикувани годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци.

Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн

Ако физическите лица подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. Те обаче не трябва да имат задължения към държавата.

Ако физически лица са получавали доход извън трудовия в последните три месеца на годината, например хонорари и работодателят ги е удържал, това не освобождава декларатора от подаване на данъчна декларация.

Формулярите са в същия вид като миналата година, след като бяха оптимизирани като обем.