Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн
Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн / снимка: ThinkStock/Getty Images
Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн
83328
Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн
  • Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн

На интернет страницата на НАП вече са публикувани годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци. Срокът за подаване на декларации за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 година. Подаването на данъчни декларации може да става по електронен път, за което е необходим персонален идентификационен код за граждани и електронен подпис за фирми. Получаваме 5% отстъпка от данък доходи, ако подадем данъчната си декларация онлайн до 31 март догодина и нямаме дългове към държавата. Това съобщиха от приходната агенция.

Годишните декларации за облагане на доходите на физически лица и за корпоративен данък вече са публикувани на сайта на Националната агенция по приходите. Крайният срок за подаването на декларацията от хората през 2016 година е 3 май. това е така, защото има струпване на почивни дни в края на април. По отношение на корпоративната декларация, която се подава от фирмите, срокът е в края на март, напомни говорителят на данъчните Росен Бъчваров.

Ще проверяваме с обаждане в НАП в кой фонд правим вноски за втора пенсия

Декларацията за доходите на физическите лице, може да се подаде онлайн, като това най-лесно става с персонален идентификационен код, който издава НАП. Персонален код може да се вземе от всеки офис на НАП безплатно, като се издава за няколко минути. С него е възможно не само да се подадат данъчни декларации, но и да се прави цяла група справки за задължения, даване на удостоверения и много други електронни услуги. Корпоративните декларации се подават с електронен подпис.

Ако физическите лица подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне. Те обаче не трябва да имат задължения към държавата. "Има редица данъчни облекчения, като през 2016 година има и някои нови, най-същественото от които е т. нар. данъчно облекчение за деца. До края на декември се полза при работодател, което е по-бързо и по-удобно по наше мнение, но този, които не го е използвал през работодателя и без друго ще подава декларация, може да ползва новото данъчното облекчение за деца. Съществуват и данъчни облекчения за дарения и други, познати от предишни години като това за ипотечни кредити, допълнително здравно осигуряване, застраховки "Живот" и така нататък"

Възстановяваме двойно по-евтино здравни права до 23 декември

Бъчваров обясни, че формулярите са в същия вид като миналата година след като бяха оптимизирани като обем. Има две алтернативни услуги: "Това е дакларация по баркод - нещо, което ще се постараем да пуснем през януари и респективно самата онлайн система за подаване - било с електронен подпис, било с ПИК, в която всъщност попълването е улеснено и калкулациите се извършват автоматично", каза говорителят на данъчните.

Ако физически лица са получавали доход извън трудовия в последните три месеца на годината, например хонорари и работодателя ги е удържал, това не освобождава декларатора от подаване на данъчна декларация.