Иранският аятолах Али Хаменей заплаши Саудитска Арабия с божие възмездие
Иранският аятолах Али Хаменей заплаши Саудитска Арабия с божие възмездие / снимка: БГНЕС, архив

Божията ръка ще отмъсти за екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр Бакер ан Нимр, заяви днес иранският върховен водач аятолах Али Хаменей, предаде Франс прес.

Вчера Саудитска Арабия екзекутира 47 души, осъдени за тероризъм, включително шиитския религиозен водач Нимр Бакер ан Нимр, видна фигура на протестите срещу режима. Това предизвика възмущение в шиитския свят и особено в Иран.

Саудитска Арабия екзекутира виден шиитски духовник, предизвика бурни реакции

Няма съмнение, че несправедливо пролятата кръв на този мъченик скоро ще роди своите плодове и божието възмездие ще се стовари върху саудитските политици, заяви Хаменей. В реч пред духовници, публикувана на официалния му сайт, той нарече екзекуцията "политическа грешка" на саудитския режим, предаде Ройтерс.

Иран привика саудитския шарже д'афер в Техеран, за да протестира срещу екзекутирането на Ал Нимр, съобщи иранската телевизия.

Саудитското посолство в Техеран беше нападнато вчера от протестиращи иранци. Части от сградата са подпалени, а други части от комплекса са били разрушени. Посолството е било нападнато от група гневни иранци в знак на протест срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр в Саудитска Арабия.

Иранци нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран (СНИМКИ)

40 демонстранти са задържани заради атаката срещу саудитското посолство, заяви прокурорът на иранската столица пред иранската агенция Исна. Продължава разследването, за да бъдат идентифицирани виновниците за този акт, заяви Абас Джафари Долатабади, цитиран от Франс прес.

Саудитското външно министерство нарече Иран безсрамна страна, която подкрепя тероризма и работи срещу стабилността в региона, след като в Техеран се състояха протести срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр Бакер ан Нимр, предаде Франс прес.

"Иранският режим е последният режим на света, който може да обвинява други страни в подкрепа на тероризма, предвид че самият Иран подкрепя тероризма и по тази причина е бил порицаван от ООН и от множество страни", заяви говорител на саудитското външно министерство в изявление, публикувано от Саудитската агенция по печата. "Иранският режим се държи безсрамно, като говори за права на човека, а миналата година е екзекутирал стотици иранци без ясна правна рамка", добавя се в изявлението.

Рияд съобщава, че иранският посланик е бил извикан във външното министерство в Рияд, за да протестира срещу агресивните изказвания на Техеран във връзка с екзекуцията на шиитския духовник.

Саудитска Арабия "отхвърля изцяло тези агресивни изказвания, които счита за явна намеса във вътрешните й работи".

Нимр ан Нимр е изучавал теология в Техеран в продължение на повече от десетилетие.

Източник: БТА