Сухи хранителни продукти като бисквити и крекери притежават опасния потенциал да съхраняват болестотворни бактерии като салмонела в продължение на до шест месеца, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Авторите му от Джорджийския университет са установили, че в продукти, които обикновено не се свързват с хранителни отравяния, потенциално застрашаващи живота бактерии могат да оцелеят много по-дълго, отколкото се е смятало досега.
Настоящото проучване е направено, след като са зачестили случаите на отравяне, свързвани със сухи хранителни продукти. Целта на авторите му е била да проверят колко дълго оцеляват бактериите причинители на тези зарази в определени храни.
Изследователите са открили, че патогените не само са в състояние да оцелеят в сухи храни като слепени бисквити и крекери, но и че се запазват в тях много по-дълго, отколкото се е предполагало.
Специалистите са тествали пет щама на бактерията салмонела, заразявайки умишлено с тях четири вида пълнеж - сирене, фъстъчено масло, шоколад и ванилия, масово използвани в продукти с ниско съдържание на влага като крекери и бисквити. След складирането на изследваните продукти учените са били в състояние да определят колко дълго салмонелата е оцеляла в тях. Изследователите са били шокирани да установят, че в някои случаи бактерията се е съхранила в продължение на до шест месеца.
Източник: БТА