Бежанската криза създава поколение без гражданство
Бежанската криза създава поколение без гражданство / снимка: БГНЕС, архив

Бежанската криза в Европа заплашва да породи един скрит проблем, свързан с липсата на гражданство, пише британският в. "Гардиън". Експерти предупреждават, че все повече деца са част от възникващо "поколение без гражданство".

Над 1 милион бежанци са пристигнали тази година в ЕС

Законодателството за гражданството в Сирия, при което има полова неравнопоставеност, в съчетание с неефективните правни гаранции в държавите от Европейския съюз означава, че много деца, родени на сирийски бежанци в Европа, са силно застрашени да останат без гражданство. От този проблем са засегнати 10 милиона души по света.

Според сирийското законодателство само мъжете могат да предават гражданство на децата си. По оценка на ООН една четвърт от семействата на сирийски бежанци са без бащи.

Германия, както и други страни в Европа не предоставят автоматично гражданство на родените на тяхна територия деца. Съгласно международните договори, включително конвенцията на ООН за правата на детето, страните са длъжни да дават гражданство на всяко дете, родено на тяхна земя - в противен случай то ще остане без гражданство. Но малко държави от ЕС са приели този принцип в своето законодателство, а тези, които са го приели, почти не го прилагат, изтъква вестникът.

Според Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в Европа има най-малко 680 000 души, които са без гражданство. Експерти обаче казват, че тези хора вероятно са доста повече, защото е трудно да бъдат преброени.

Липсата на гражданство в Европа може да създаде големи проблеми. По думите на специалисти много родители не знаят, че децата им са без гражданство. Често децата разбират, че нямат гражданство едва когато пораснат и установят, че не могат законно да работят, да сключват брак, да притежават собственост, да гласуват или дори да завършат училище.

Комисариатът заяви в доклад този месец, че липсата на гражданство може да попречи на децата да "водят плодотворен и пълноценен живот" и оказва "опустошителен психологически ефект" върху тях и семействата им. В документа се цитират думите на баща, сирийски бежанец, който казва, че "ако те нямат акт за раждане, все едно че не съществуват", посочва изданието.

Оланд и Меркел настояват за единен европейски отговор на кризата с мигрантите

В страните, граничещи със Сирия, които приемат по-голямата част от бежанците, липсата на гражданство вече буди значителна тревога. По данни на ООН над 30 000 бебета, родени на сирийски бежанци в Ливан, са застрашени да останат без гражданство. А изследване на организацията "Рефюджийс интернешънъл" тази година показа, че много от 60-те хиляди деца, родени на сирийски бежанци в Турция от 2011 г., могат да са в същото положение.

Властите в Йордания и Турция предприемат действия за подобряване на регистрирането на ражданията на бежанци. Но въпреки тези усилия, ако децата не отговарят на изискванията за сирийско гражданство, те ще останат в правен вакуум, освен ако държавите поемат отговорност да идентифицират родените без гражданство деца и им дадат гражданство, отбелязва "Гардиън".

Източник: БТА