Оланд и Меркел настояват за единен европейски отговор на кризата с мигрантите
Оланд и Меркел настояват за единен европейски отговор на кризата с мигрантите / снимка: БГНЕС, архив

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел настояха днес в Берлин за единен отговор от страна на Европа по отношение на кризата с мигрантите, предаде Франс прес.

Трябва да създадем унифицирана система за правото на убежище, каза френският държавен глава на обща пресконференция с Меркел, подчертавайки, че става въпрос за извънредна ситуация, която ще бъде трайна.

"Трябва да въведем уеднаквена система за право на убежище, както и обща миграционна политика с единни правила", изтъкна френският президент.
Меркел отбеляза, че ако в целия Европейският съюз започне да действа еднакво право на убежище, всички държави ще трябва да започнат да го прилагат възможно най-бързо.

На равнище ЕС обсъдихме заедно изграждането на регистрационни центрове в страните, които се явяват първа спирка по пътя на имигрантите, като Гърция и Италия. Заедно ще осигурим персонал за работата на тези центрове. Изграждането им трябва да стане бързо, още тази година, не можем да допуснем забавяне, каза Меркел, цитирана от ТАСС.

Нито един център за имигранти не е изграден, откакто беше взето решение за това в края на юни, припомня АФП.

Трябва да се прави разлика между бежанци и икономически имигранти, каза Оланд. Цифрите по отношение на имигрантите, пристигащи в Европа, не отразяват цялата сериозност на надвисналата драма. Миграцията е проблем за цяла Европа, отбеляза той.

Оланд каза, че би искал бежанците, които искат убежище, да се разпределят справедливо в Европа, а лицата, влезли незаконно, да бъдат отпращани по начин, който не накърнява достойнството им.

Меркел остро осъди безредиците край център за мигранти в германския град Хайденау през уикенда. Проявата на агресивни ксенофобски настроения е недопустима, заяви тя.

Източник: БТА