Първата сесия на новия египетски парламент ще се води от жена
Първата сесия на новия египетски парламент ще се води от жена / снимка: БГНЕС, архив

За 9 януари е насрочено първото заседание на новия парламент на Египет. Информацията е на изданието "Ал Яум ас Сабия" от неделя, цитирано от ТАСС.

Според вестника, в следващите 24 часа президентът на Арабска република Египет Абдел фатах ас Сиси ще посочи имената на 28-те депутати, които се назначават пряко от държавния глава. По-рано властите в страната нееднократно заявяваха, че първата сесия ще се състои още преди Нова година, но заради допълнителните избори в някои места и повторното гласуване на други, процесът се забавя.

На първото заседание трябва да бъде избран председател на парламента. Политическите фракции активно обсъждат кандидатурата и, според партиите, постигнат е известен консенсус. Първата сесия се председателства от най-възрастния депутат и през тази година за първи път в историята на главното място ще бъде жена.

Според новата конституция законодателната власт е в ръцете на еднокамарен парламент с 5-годишен мандат. За цялата 150-годишна парламентарна история на страната депутатите не са били толкова много, колкото са сега - 596. 120 влизат по партийни списъци, 448 са независими, а 28 души се назначават от президента.

Парламентарните избори в Египет се проведоха в три тура през есента.

Източник: БГНЕС