Разделението в ДПС вероятно ще доведе до нова радикална протурска партия. Това прогнозира в ефира на Нова телевизия евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Твърдя, че политиката, провеждана в България от агентите на Турция в ДПС, рано или късно ще достигне до много по-сериозни искания, отправени към нас - включително териториални претенции", коментира Джамбазки.

Изхвърлиха Местан от ДПС, председателски съвет временно поема партията

По думите му безспорно по времето на председателството на Лютви Местан ДПС се е превърнала във функция на турската политика".

Джамбазки даде няколко примера за „агресивното навлизане" на партията в българския политически живот: "Забележете кой стоеше на пресконференцията до Местан. Това беше Хюсеин Хафъзов, който е пряко свързан с превземането на Главното мюфтийство от страна на хора, посочени от Ердоган. Според запознати в българските 11 районни мюфтийства има повече от 70 чужди служители с дипломатически паспорти, турски граждани, които са в мюфтийствата и определят вътрешната работа на българите мюсюлмани. Това се нарича национално предателство и настоявам тези хора да бъдат показани".

Лютви Местан: Очаквам възможно най-хубавия ми подарък за 55-я ми рожден ден - "Свободата, Санчо..."

Според него и Доган, и Местан са работили за турския национален интерес и ДПС в момента е заплаха за българската национална сигурност.

От своя страна политологът Татяна Буруджиева изрази мнение, че не трябва да се обръща сериозно внимание на коментарите, че случилото се прави нарочно на Коледа: "Докато винаги на избори ДПС намира начин да вдигне градуса с определен тип действия чисто предизборно, според мен сега, когато и да беше станало това изказване на Ахмед Доган и смяната на Лютви Местан, ние щяхме да им обърнем внимание".

В студиото на „Здравей, България" журналистът от Нова телевизия Калина Влайкова коментира, че никой не е казал на глас в какво се състои измяната на Лютви Местан. Очевидно това, което виждаме, е резултат от някаква беля".

По думите й, който си е тръгнал по този начин, добро не е видял. "В най-добрия случай си живее кротко", допълни журналистът.

Според нея в ДПС се е случило нещо спешно, което е трябвало да бъде разрешено и е било без значение какъв празник е. Влайкова не очаква Местан да оспорва решението на Централния съвет на партията, въпреки че вчера определи заседанието като нелигитмно. По думите ѝ той е наясно, че „ножът и хлябът са в ръководното тяло на партията".

„Вчера видяхме как депутати, евродепутати, редови партийци паркираха колите си извън сараите и бяха проверявани по списък. Само Делян Пеевски и още няколко човека не бяха проверявани", допълни тя.

Източник: Novanews.bg