След критиката на Доган за „гафа“ на Местан ДПС заседава спешно
След критиката на Доган за „гафа“ на Местан ДПС заседава спешно / снимка: БГНЕС, архив

Речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той остро разкритикува лидера на партията Лютви Местан, предизвика спешно събиране на Централния съвет на движението. Причината за критиките на Доган към наследника му на поста беше протурската му декларация, прочетена от парламентарната трибуна ден след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач.

Ахмед Доган даде заявка за по-активна роля в политиката

Днес ще има заседание на Централния съвет на ДПС, потвърди пресаташето на движението Велислава Кръстева. То ще започне в 13.00 часа, а мястото все още се уточнява. Кръстева така и не уточни дневния ред на заседанието, но се очаква основната тема да е лидерският пост.

През целия ден вчера няколко информационни сайта твърдяха, че Лютви Местан е в турското посолство, където бил занесъл документи. Пресцентърът на ДПС така и не опроверга информацията.

Вчера в Twitter турският посланик Сюлейман Гьокче пусна снимка с Местан с обяснението, че е поздравил политика за рождения му ден, който е днес - 24 декември.

След като във вторник пресцентърът на ДПС разпространи речта на Доган от нея стана ясно, че почетният лидер на движението остро е разкритикувал Местан. Вчера първо се появи информация, че лидерът на движението е в турското посолство и не е излизал от него. Пред Дарик от посолството отказаха какъвто и да е коментар.

Осман Октай вещае рокада на върха в ДПС напролет

Пред Дарик Осман Октай коментира, че Местан няма как да спаси поста си.

"Неминуемо една такава агресивна позиция и проанкарска, протайипердоганова политика и игра на Лютви Местан, ще доведе до неговия край като лидер на ДПС. Беше въпрос на време. И декларацията от трибуната на парламента беше капката, която преля. Определено той е неспасяем в тази ситуация, виждате каква лавина се изсипва сега от медиите на Делян Пеевски и службите върху него", коментира Октай.

Лютви Местан до момента не е коментирал какво смята да прави в създалата се ситуация и дали ще се оттегли доброволно.