Бежанци и джихадисти от Ислямска държава с еднакви паспорти
Бежанци и джихадисти от Ислямска държава с еднакви паспорти / БГНЕС

Около дузина мигранти в Германия разполагат с подправени сирийски паспорти, като тези на двама от камикадзетата от атентатите в Париж, за които пое отговорност групировката "Ислямска държава", съобщи германският вестник "Билд". Информацията обаче не е потвърдена от германските власти, предаде Франс прес.

Ислямска държава откраднала десетки хиляди празни паспорти

Тези сирийски паспорти, представени от "около дузина бежанци", имат "същите характеристики" като тези на двамата атентатори самоубийци от атентатите от 13 ноември, посочва таблоидът, позовавайки се на източници "от правителствените среди".

Вероятно става въпрос за истински паспорти, откраднати през 2013 г. в Ракка (бастион на джихадистката групировка в Северна Сирия), които впоследствие са били подправени.

Според "Билд" германските власти са изгубили следите на тези бежанци, които са представили фалшиви паспорти на влизане в Германия преди парижките атентати. Властите не са взели пръстови отпечатъци на бежанците, но са запазили копия от паспортите им.

Джихадисти се движат с български паспорти?

Германското министерство на вътрешните работи отказа да коментира твърденията, но подчерта, че е наясно за опасността от използването на фалшифицирани сирийски паспорти.

"Предвид настоящия миграционен поток към Германия, не можем да изключим възможността сред бежанците да има и хора от престъпните среди, военнопрестъпници, членове на терористични организации или лица с екстремистки разбирания", обясни за АФП говорителят на вътрешното министерство Йоханес Димрот.

В неделя германският в. "Велт" съобщи, цитирайки западни разузнавателни служби, че "Ислямска държава" се е сдобила в Сирия, Ирак и Либия "с десетки хиляди" празни паспорти, които биха могли да се използват от псевдобежанци, за да влязат в Европа.

Източник: БТА