Джихадисти се движат с български паспорти?
Джихадисти се движат с български паспорти? / Thinkstock/Getty Images

Европа е следващата стъпка в утвърждаването на "Ислямска държава" като важен играч на световната политическа сцена. Това твърди германският вестник "Ди Велт", цитиран от БНР. В анализа се посочва, че сред стичащите се към западноевропейските държави бежанци от Сирия и Северна Африка има голяма група внедрени бойци-джихадисти, а един от пътищата минава през България.

Като най-бедна държава в Европейския съюз (ЕС) България е много удобна за транзитно преминаване на бойци от "Ислямска държава", внедрени сред потоците сирийски и други бежанци, които имат поръчение да се установят в Западна Европа, пише "Ди Велт", като се позовава на агент под прикритие, работещ в Близкия Изток. Според него българската мафия осигурява истински паспорти за предвижване на някои от бойците, срещу което печели по 20-30 хиляди евро от всеки издаден документ.

Граничната полиция в Германия вече има случаи на задържани джихадисти, издирвани от Интерпол, които се движат с истински български паспорти. Обяснението е, че българската мафия работи в тясна връзка с престъпни групировки от Русия, Сърбия и Италия. А наркотиците, оръжията, проституцията и трафикът на хора са се превърнали в техен специалитет.

Сред висшето ръководство на "Ислямска държава" има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, които много добре познават технологията на работа на колегите си, твърди източникът на "Ди Велт".
А тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални, посочва той и припомня, че голяма част от служителите на ЩАЗИ са заминали за Близкия Изток след промените в самата Германия.