Отмениха глобата на „Лукойл Нефтохим за разлив на гориво
Отмениха глобата на „Лукойл Нефтохим за разлив на гориво / снимка: БГНЕС, архив

Бургаският районен съд отмени глобата на рафинерията „Лукойл Нефтохим" за разлива на десетки тонове гориво от магистрален продуктопровод на рафинерията през юни тази година. Аварията бе предизвикана след криминален пробив на тръбата.

След инцидента над 30 тона бензин се изляха на пътя между бургаския квартал „Долно Езерово" и село Братово, в река Чукарлийска в опасна близост до защитеното езеро Вая.

Десетки тонове бензин се изляха край Бургас

Въпреки заканите за сурови санкции в размер на десетки хиляди левове, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас наложи на нефтозавода глоба от 9220.80 лева.

Според съда обаче глобата е необоснована. В мотивите си магистратите посочват, че по същество нарушението изобщо не е осъществено от дружеството.

Десетки хиляди лева глоба за „Лукойл” заради разлива на бензин в Бургас

Съдът подчертава и нелепа грешка, допусната от екоинспекторите при съставянето на наказателното постановление - сбъркали са квартал „Долно Езерово" с квартал „Горно Езерово". В първия абзац инспекторите написали, че е допуснато замърсяване с гориво на земна повърхност на път в кв. „Горно Езерово" - с. Братово, а във втория - на същия лист, че замърсяването е на пътя в кв. „Долно Езерово". Едновременното наличие на две различни местоположения на практика осуетява възможността да се установи с категоричност къде точно е осъществено деянието, се казва в решението на съда.

То може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Други новини от Бургас