Първият коледен фермерски пазар в София събра над 150 български производители на различни продукти. Пазарът, който се намира в началото на улица "Оборище", беше открит на обед и ще бъде отворен до 19 часа тази вечер. Главен организатор е Столичната община, като целта е подобни пазари да има всяка неделя.
Тодорка Мутафчиева е един от българските производители на продукти от козе мляко. Заедно със съпруга си предлагат козе сирене на цена от 13 и 50 лева за килограм. Жената споделя, че все повече хора се ориентират към качествените продукти, а козето мляко е известно и с някои уникални свойства:
"По-бързо се разгражда от човешкия организъм и по-бързо се усвояват мазнините и белтъците. Освен това е по-ниско алергенно от другите млека. Затова се препоръчва при различни диетични режими, а при захранване на малките деца е по-добре да се започне със зряло козе сирене".
На пазара можете да намерите още мед, сланина, плодове и зеленчуци, българско вино. Всички стоки са произведени под контрола на Българската агенция по безопасност на храните, увери заместник-министърът на земеделието Георги Костов при откриването на пазара. Подобни фермерски пазари в София се организират периодично на Римската стена, в кварталите "Иван Вазов" и "Младост 1".