Маршрутът на петрола от Ислямска държава през турската граница
Маршрутът на петрола от Ислямска държава през турската граница / ThinkStock/Getty Images

Терористичната организация "Ислямска държава" продава петрол на черния пазар на дъмпингови цени, изнасяйки го контрабандно в Турция от Сирия. Това се посочва в поверителен доклад на норвежката компания Рюстад енерджи (Rystad Energy AS), подготвен по поръчка на норвежкото външно министерство, предаде ТАСС. Част от документа бе публикуван днес на сайта на норвежкия в. "Классекампен", уточни ТАСС.

Изтекли документи показват как ИД изгражда държавата си

Норвежкото външно министерство е потвърдило пред изданието, че отчетът действително е сред аналитичните материали, които ведомството е използвало. Източници от външното министерство на Норвегия подчертаха, че събирането и тълкуването на данните е отговорност само на експертите на Рюстад енерджи.

Маршрутите на контрабандистите

"Петролът, който ИД доставя на черния пазар, превозвайки го през границата с Турция, се продава на силно занижени цени от 25-45 долара за барел", се посочва в документа. Към момента, в който той е бил подготвен цените на черното злато са били на равнище 55-60 долара за барел.

Рюстад енерджи не се наема да оценява обемите на петрола, доставян от джихадистите на съучастниците им в Турция. Отбелязва се, че черното злато, което през лятото се е добивало на завзетите от ИД територии в Ирак, се е пласирало предимно вътре в страната и само част от него е била насочва към границите със Сирия и Турция.

"Тази практика се основава на трайно организирания черен пазар за износ през Турция", се посочва в заключителната част на отчета, цитиран от ТАСС. Много контрабандисти и корумпирани граничари, помагали на Саддам Хюсеин да заобикаля международните санкции, сега съдействат на ИД да изнася петрол и да вкарва пари в брой, се допълва в документа.

Запасите на ИД

Според оценки на Рюстад енерджи запасите на петрол на териториите, които контролира ИД, са до 500 милиона барела. Най-големите залежи са съсредоточени в провинция Дейр аз Зур в източната част на Сирия.

Ислямска държава печели до 50 млн. долара на месец от петрол

Равнището на добива от находищата под контрола на ИД значително е спаднало, тъй като джихадистката групировка не разполага с достатъчно специалисти и средства, за да поддържа добива на предишното равнище. Норвежките експерти предполагат, че през лятото ИД е добивала не повече от 30 000 барела дневно, а в края на годината, според оценки на британския в. "Файненшъл таймс", този показател вероятно е спаднал до 20 000.

Да се пресекат каналите на финансиране на ИД

Външният министър на Норвегия Бьорге Бренде не веднъж е подчертавал значението на борбата срещу контрабандата с петрол. При това той не е уточнявал през кои страни минават маршрутите на контрабандистите, отбелязва ТАСС.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие вчера резолюция 2253, която цели да бъдат увеличени възможностите за изясняване и пресичане на каналите за незаконно финансиране на ИД и други терористични групировки от трафика на петрол и артефакти.

Властите в Турция отричат да има участие в търговията със сирийски и иракски петрол, добиван на територии, завзети от ИД. Те твърдят, че с петролен бизнес могат да се занимават иракските кюрди и Дамаск, посочва ТАСС.

Източник: БТА