Ислямска държава печели до 50 млн. долара на месец от петрол
Ислямска държава печели до 50 млн. долара на месец от петрол / ThinkStock/Getty Images

"Ислямска държава" печели до 50 милиона долара на месец от продажбата на суров петрол от нефтените находища под контрола й в Ирак и Сирия, част от добре организирана индустрия, която американската дипломация и въздушни удари досега не са спрели. Това заявиха иракски и американски официални източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Групировката е внесла оборудване и експерти от чужбина, за да поддържат работата на отрасъла, а САЩ в последно време са увеличили усилията си да прекратят този източник на подкрепа.

Петролната империя на „Ислямска държава" отвътре

Вашингтон вече сподели с регионални правителства, включително с това на Турция, безпокойството си от внасянето на енергийна инфраструктура за управляваната от "Ислямска държава" територия в Сирия, в това число и вноса на оборудване за добив, рафиниране, пренос и производство на енергия, каза във Вашингтон пред Асошиейтед прес пожелал анонимност високопоставен американски представител, който е запознат от първа ръка с петролния сектор на групировката.

Той посочи, че международни играчи в региона преднамерено или непреднамерено подкрепят това и изрази мнение, че организацията на нефтените находища под контрола на "Ислямска държава" става все по-усъвършенствана. Това е помогнало на групировката да забави загубите в инфраструктурата си в резултат на американските бомбардировки. "Ислямска държава" продава суровия петрол на контрабандисти с отстъпка - понякога по 35 долара за барел, но в някои случаи по 10 долара. Те от своя страна го препродават на посредници в Турция, допълниха те. По данни на Асошиейтед прес групировката разполага с 253 петролни кладенеца в Сирия, като 161 от тях функционират.

"Ислямска държава" е получила 45 млн. долара от откупи през 2014 година

Смята се, че тя добива по около 30 хиляди барела от Сирия, а в Ирак - по около 10-20 хил. барела дневно, предимно от находища край Мосул, каза пред Асошиейтед прес Ибрахим Бар ал Олум, бивш член на енергийната комисия в иракския парламент и бивш министър на петрола. Но той посочи, че голяма част от иракската продукция не се продава, а вместо това се праща в Сирия, в импровизирани рафинерии, за да се произвеждат горива.

Смята се, че групировката печели по 40-50 млн. долара на месец от продажби, казаха иракските представители.

Канцеларията на турския премиер посочи в изявление до Асошиейтед прес, че Анкара е предприела мерки за затягане на сигурността по границата и "на практика е спряла контрабандата на петрол".

Даниъл Глейзър, представител на американското министерство на финансите, оцени годишния приход на "Ислямска държава" от петрол на около 500 млн. долара въз основа на доказателства, че в началото на 2015 г е печелила по около 40 млн. на месец.

По данни на иракското разузнаване нефт се продава и в иракски региони под контрола на кюрдите, които обаче опровергават тези твърдения. Асошиейтед прес посочва също, че купувачите в Турция плащат в Истанбул и Анкара на жени от ИД парите за закупуването на петрола, водени от презумпцията, че жените привличат по-малко внимание.

Източник: БТА