Екатерина Захариева се чувства подготвена за поста министър на правосъдието
Екатерина Захариева се чувства подготвена за поста министър на правосъдието / снимка: БГНЕС, архив
Екатерина Захариева се чувства подготвена за поста министър на правосъдието
83268
Екатерина Захариева се чувства подготвена за поста министър на правосъдието
  • Екатерина Захариева се чувства подготвена за поста министър на правосъдието

Кандидатът за правосъден министър Екатерина Захариева подкрепи правото на протест на магистратите. Тази своя позиция Захариева сподели в кулоарите на парламента, след като се срещна с парламентарните групи на Патриотичния фронт, АБВ и Реформаторския блок. Кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър ще раздели вота на депутатите от Патриотичния фронт. От Реформаторския блок също не са единни в подкрепата си към Захариева. Утре в 09:00 ч., в началото на пленарното заседание, предстои гласуването на кандидатурата на Екатерина Захариева за министър на правосъдието.

Захариева заяви, че се чувства подготвена за поста министър на правосъдието. "Ако не се чувствам подготвена, не бих приела този пост", отговори Захариева на журналистически въпрос в кулоарите на Народното събрание.

Тя се срещна последователно с депутатите на партиите и коалициите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриотичен фронт, АБВ и Реформаторски блок. Надявам се утре в залата да получа тяхното одобрение, обобщи впечатленията си от разговорите Захариева.

Тя е изложила пред народните представители най-спешните неща, които според нея, трябва да се направят в съдебната реформа и в същото време е чула тяхното мнение - "за да се знае от каква посока тръгваме".

Кандидатът за правосъден министър смята, че най-важните стъпки са промените в Закона за съдебната власт, подготвени от предишния екип на министерството, върху чийто проект следва да се стъпи, тъй като има добри идеи, които обаче трябва да се съобразят с промените в конституцията.

Екатерина Захариева обяви, че е за явно гласуване във ВСС, а протеста на магистратите коментира - "всеки трябва да има право на протест".

След срещите Екатерина Захариева обобщи, че повечето от депутатите са засвидетелствали пред нея подкрепа и изрази надежда, че утре ще получи одобрението на парламента.

Депутатите от Патриотичния фронт ще решават по съвест за Захариева

Патриотичният фронт се разцепи в позицията си дали да се подкрепи кандидатурата на Захариева. 7 от избраниците на НФСБ декларирали, че ще гласуват "въздържал се", а 9 от тези на ВМРО - че ще я подкрепят. Това обясниха сьпредседателите на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов след среща на групата им със Захариева.

Реформаторите нямат общо решение дали да подкрепят Екатерина Захариева

Съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пък се възхити от смелостта й да поеме министерството в този момент.

Съпредседателят на блока Радан Кънев не призна категорично как ще гласува, въпреки че неговия колега Атанас Атанасов призна, че ще бъдат против Захариева.

АБВ ще подкрепи кандидатурата на Екатерина Захариева за правосъден министър

Захариева обаче има пълната подкрепа на парламентарните групи на ГЕРБ и АБВ. За избора на Захариева са необходими половината плюс един народни представители от кворума в пленарната зала.