Реформаторите нямат общо решение дали да подкрепят Екатерина Захариева
Реформаторите нямат общо решение дали да подкрепят Екатерина Захариева / снимка: БГНЕС, архив

Парламентарната група на Реформаторския блок не е взела решение дали ще подкрепи Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието. Това каза пред журналисти съпредседателят на групата Найден Зеленогорски след среща със Захариева.

Зеленогорски обясни, че решенията в групата се вземат с мнозинство две трети, но на днешното заседание такова съгласие не е било постигнато. "В такава ситуация по правилник всеки гласува по съвет и съгласно личното си убеждение", заяви той. По думите му има депутати от блока, които още не са взели окончателно решение.

Попитан за решението на Радан Кънев да не подпише актуализираното коалиционно споразумение, Зеленогорски каза:

"Аз не виждам защо не искаш да подпишеш това до 3-4 месеца да има антикорупционен закон или до 5, 6, 7 месеца да има значителен напредък по отношение на Закона за съдебната власт. Не знам как това може да се обясни на хората и на обществото."

По отношение на срещата със Захариева Зеленогорски посочи, че участниците в нея са подчертали, че очакват в следващите шест месеца да има значителен напредък в съдебната реформа и че за тях най-важни са Законът за съдебната власт и антикорупционният закон. "Истината е, че ако вчера не бяха минали промените в Конституцията, нямаше да има никаква съдебна реформа в идните няколко години", допълни депутатът.

Според Зеленогорски Екатерина Захариева ще бъде избрана за министър утре. Аз лично я поздравих за изключителната смелост, която проявява, каза той. В тежки кризи жените обикновено поемат нещата в свои ръце, отбеляза Найден Зеленогорски.

Източник: БТА