Борисов е готов за преформулиране на коалиционното споразумение
Борисов е готов за преформулиране на коалиционното споразумение / снимка: БГНЕС

Бойко Борисов също се обяви за преформулиране на коалиционното споразумение с гаранции от управляващите партии за реални реформи. Вчера за актуализацията му за шест месеца настояха в обща позиция Реформаторите.

Премиерът се срещна в Народното събрание с депутатите от мнозинството - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт, АБВ, за да обсъдят номинацията на Екатерина Захариева за правосъдния министерски пост. На разговорите присъства и здравният министър Петър Москов.

Кандидатурата ще бъде гласувана в петък в пленарната зала, за да може дотогава тя да се запознае с всички парламентарни групи и да чуе техните тези.

Реформаторите започват разговори с ГЕРБ за ново коалиционно споразумение

„Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, в което промяната в конституцията не фигурираше, това беше като бонус, като нещо допълнително в тази сфера“, обясни Борисов. Той настоява в новия вариант да бъдат записани конкретни текстове и подкрепящите управлението партии да поемат гаранции, че приоритетните реформи ще бъдат извършени скоро.

„Това се отнася до т.нар. антикорупционен закон, например. Така че към днешна дата получихме необходимата подкрепа да продължим консултациите с партиите, от които очакваме подкрепа в Народното събрание“, обобщи премиерът.

По новото коалиционно споразумение щяло да се работи няколко дни, за да могат да влязат приоритетите на отделните министри. „За да може това, което излиза от Министерския съвет, да бъде гласувано и от парламента“, уточни Бойко Борисов.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски заяви в кулоарите на парламента, че няма основания да твърди, че мнозинството и правителството е разклатено. "Напротив, след гласуването на промените в Конституцията, смея да твърдя, че е стабилно", заяви той.

Зеленогорски съобщи още, че в четвъртък ще има заседание на ПГ на Реформаторския блок, на което ще бъде поканена предложената за министър на правосъдието Екатерина Захариева, за да представи концепцията си. Тогава ще се реши и дали кандидатурата да бъде подкрепена. Няма как да предопределям решението на групата сега, надявам се да вземем единно решение в рамките на Реформаторския блок, посочи Зеленогорски.

Източник: БТА