Местан: За година и половина какво реформаторско имаме - едно голямо нищо
Местан: За година и половина какво реформаторско имаме - едно голямо нищо / снимка: БГНЕС, архив

За година и половина какво реформаторско имаме - едно голямо нищо и то трябва да бъде запълнено от новия правосъден министър. Това каза в декларация от името на ПГ на ДПС председателят на партията Лютви Местан.

„Ще оставя без коментар за кандидатите, за самоцелна парламентарна слава ,че приетите на трето четене изменения в конституцията са на ДПС и ГЕРБ и, че ДПС е извадило РБ от властта. Нямаме нужда от хиперболизиране на силата ни”, каза Местан.

Според него, ако наистина ДПС изглеждат силни, имало една единствена причина за това - идеологическата определеност на движението.

Местан се обърна към министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов, който присъстваше в залата, и заяви, че чува гласа му, и гласа на протестиращите съдии.

„Те казват нещо много просто. Искаме истинска независимост на съда, на съдията. Ако се беше приело вашето предложение за съотношение в съдийската колегия 8:5, съответно 6:6 в прокурорската и съгласявайки се с подхода ви, че не трябва да се броят административните ръководители, щяхме да имаме отношение 6:5 в полза на съдиите и 5:6 в полза на парламентарната квота. Това означава пряк парламентарен контрол върху магистратите прокурори, което е накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт”, обоснова се Местан.

Той конкретизира искането на Христо Иванов като болшевизъм като начин на мислене, който се проявява в своята дясна редакция. Според Местан фактът, че Иванов е подал оставка, след като не е минало предложението му за съотношението в колегиите на ВСС доказва това.

„Днес 43-ото Народно събрание си свърши работата, идва ред на процесуалните закони и Закона за съдебната власт. Там се проявява истинската компетентност на един министър. За година и половина какво имаме реформаторско - едно голямо нищо. Ето това нищо трябва да бъде запълнено от новия министър на правосъдието”, добави Лютви Местан.