Гражданска отговорност вече ще се сключва онлайн без електронен подпис
Гражданска отговорност вече ще се сключва онлайн без електронен подпис / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите приеха застраховката "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет без електронен подпис. Вариантът остава с плащане чрез дебитна или кредитна карта, но с получаване на гражданската по куриер с подпис на застрахователя, заедно със стикера.

Предложение за получаване на полицата по имейл, а не чрез куриер и без стикер, не беше прието от парламента. По време на обсъжданията около кодекса стана ясно, че онлайн застраховката може да се оскъпи заради куриерските услуги, ако плащаме на вноски. Разглеждането на застрахователния кодекс продължава, като предстои да се разгледат и разпоредбите, свързани със служебно отписване на регистрацията на автомобил, ако не си е подновил гражданската.

Прекратяват служебно регистрацията на коли без "Гражданска отговорност"

Народните представители приеха задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва по интернет, без да ни е необходим електронен подпис. Тя ще се плаща с кредитна или дебитна карта и застрахователят ще има задължение до три дни да ни изпрати хартиения вариант на застраховката с негов подпис и стикера, който да залепим на автомобила си. Част от процеса на електронното застраховане предизвика предложение за промяна от Мартин Димитров, което независимият депутат Георги Кадиев подкрепи.

Парламентът отхвърли предложението, с което остана вариантът след онлайн сключена застраховка стикера и полицата да получаваме по куриер. Така ролята на куриерските услуги се увеличава, което може да ни оскъпи гражданската, ако я плащаме на вноски. Какво още предстои да бъде разгледано - когато потребителят е уведомен и му е даден срок да заплати застраховката си "Гражданска отговорност", но той не изпълни задължението си в срок, регистрацията на превозното средство да се прекратява служебно. как ще става това и какви са мотивите обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Гражданската отговорност" ще поевтинее при онлайн застраховане

Реформаторът Мартин Димитров коментира, че ще предложи и възстановяването да става онлайн, тоест последващата регистрация отново да става служебно от страна на КАТ след като автомобилът възстанови застраховката "Гражданска отговорност".

Той допълни, че му се иска от КАТ да възстановяват регистрацията за един ден, но добрата практика ще бъде това да става за няколко дни. Какви ще са окончателните промени, предстои да стане ясно, след като бъдат гласувани от депутатите. Народните представители удължиха работния си ден до приемането на Застрахователния кодекс.