ГЕРБ: Гражданска отговорност ще поевтинее, ако се въведе онлайн застраховане
ГЕРБ: Гражданска отговорност ще поевтинее, ако се въведе онлайн застраховане / снимка: БГНЕС, архив
ГЕРБ: "Гражданска отговорност" ще поевтинее, ако се въведе онлайн застраховане
83050
ГЕРБ: "Гражданска отговорност" ще поевтинее, ако се въведе онлайн застраховане
  • ГЕРБ: "Гражданска отговорност" ще поевтинее, ако се въведе онлайн застраховане

Между 20 и 40 лева може да намалее цената на застраховката „Гражданска отговорност", а тази на каското още повече, ако се въведе онлайн застраховане. Така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обоснова решението на партията да подкрепят възможността да сключваме застраховките по интернет. Във вторник предстои гласуването на второ четене в комисия на проекта на нов застрахователен кодекс, в който не се предвижда такава възможност освен с електронен подпис. Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор коментира за Дарик, че изискването в закона е винаги да има подписи на страните, за да се гарантира съществуването на договора при съдебен спор.

Невъзможността за сключване на застраховка „Гражданска отговорност" по интернет в новия застрахователен кодекс предизвика критики в последния месец. По думите на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн застраховки и в момента се сключват онлайн. Възможностите, обаче, са или чрез използване на електронен подпис, който се заплаща или изпращане на хартиено копие, на което да бъде поставен собственоръчно подпис от страна на застрахователя.

"Изискването, което сме заложили в кодекса за застраховането, е винаги да има подпис на страните - било то електронен, саморъчно поставен. И това е с цел да може да се гарантира, че при един съдебен спор всяка от страните ще може да докаже съществуването на договора. По-специално нас ни засяга правото на потребителя и неговата възможност да докаже, че той разполага с валиден договор, който е подписан от застрахователя и не може да бъде оспорен", обясни Агайн.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев днес обясни, че от партията са решили да подкрепят онлайн застраховането и така гражданската отговорност и каското да се сключват по интернет.

"Имаме политическо решение да подкрепим онлайн застраховането. Всеки един от нас да може да сключи "Гражданска отговорност" и "Каско" по интернет. Няма да има изискване потребителят да има електронен подпис. Това ще доведе до съкращаване на разходите от страна на застрахователите, което, от своя страна, ще доведе до по-ниска цена на "Гражданска отговорност" и "Каско", каза Добрев.

А разходите ще се намалят, защото в момента застраховките се сключват от застрахователни брокери, тъй като няма онлайн опция в закона, обясни Добрев. Според него когато застрахователят има възможност да предложи онлайн застраховка на крайния потребител, брокерите ще отпаднат.

"Когато застрахователят има възможност да предложи онлайн застраховането директно на крайния потребител, застрахователните брокери ще отпаднат и това ще намали цената на "Гражданска отговорност" с между 20 и над 40 лв. Цената на "Каско"-то ще падне с много повече", добави Добрев.

Във вторник на извънредно заседание на комисията по икономическа политика и туризъм ще се разгледат тези промени на второ четене, след което се очаква застрахователния кодекс да влезе в зала и да бъде окончателно приет с промените, които депутатите решат да приемат.