Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ)
Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС, архив

Повечето от лидерите на партиите в Реформаторския блок (РБ) обявиха преди началото на Изпълнителния съвет на блока, че вярват в неговото единството и в това, че разумът ще надделее. Това заявиха пред журналисти Божидар Лукарски, Корман Исмаилов и Николай Ненчев.

Петимата лидери на партиите от РБ се събраха в централата на СДС на ул. "Раковски"134 заедно с четиримата министри, излъчени от блока.

Стабилността да продължи, пожела Борисов

Радан Кънев и Меглена Кунева отказаха коментари.

"Блокът е силен, когато е по-голям и по-единен. В тази поска ще продължим да работим и затова разбирайте нашето мълчание до момента като усилие и действие в тази посока", каза лидерът на НПСД Корман Исмаилов преди срещата. Той посочи, че позицията им е РБ да бъде максимално консолидиран, единен и силен.

Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ)
netinfo

Депутатът Румен Христов заяви, че се надява да останат заедно. "От 20 години съм в политиката и опозицията не ме плаши", допълни зам.-председателят на СДС. С категоричното "да" и Божидар Лукарски отговори на въпроса дали ще се запази целостта на блока.

Образователният министър Тодор Танев, който е от гражданската квота на блока, се присъедини със закъснение към заседанието на Изпълнителния съвет, на което освен лидерите на партиите, присъстват и министрите-реформатори.

"Лидерите на партиите в Реформаторския блок обсъждат възможността за сключване на ново споразумение в рамките на блока", обясни пред журналисти той. Танев добави, че освен за ново споразумение помежду си, реформаторите обмисляли да предложат подобна опция и на ГЕРБ.

Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ)
netinfo

Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ)
netinfo

Разнобой сред Реформаторите за оставането във властта

Мисля, че ние винаги сме били едни от най-големите поддръжници на запазването на Блока и той да продължи по начина, по който е работил до момента, като не се отклоняваме от основните принципи, които възприехме още в началото, каза Николай Ненчев.

На въпроса дали Ненчев би подал оставка като министър, той отговори: "Бих направил всичко, което реши РБ, защото ние сме част от него и се съобразяваме с решенията".

Оставката на образователния министър на днешното заседание не е била искана, посочи още самият той. От разговорите Тодор Танев е останал с впечатление, че Радан Кънев няма намерение да преосмисли позицията си да е в опозиция на сегашното управление. Търсели се начини как РБ като цяло да остане в управлението на коалицията, според образователния министър.

Днес Изпълнителният съвет на РБ обсъжда общата позиция и действията си оттук нататък с оглед на създалата се ситуация сред партиите от съюза.

Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ)
netinfo

Реформаторите решават за единството на блока (СНИМКИ)
netinfo

Източник: БТА, БГНЕС