Шофьори отново протестираха срещу новите цени на винетките
Шофьори отново протестираха срещу новите цени на винетките / снимки: БГНЕС

За пореден път шофьори в цялата страна се събраха на протести срещу увеличението на цените на винетните стикери. Протестиращи излязоха в София, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Казанлък.

Показват по-скъпите винетки за догодина

"Взимат ни парите за винетки, а не следят какво става с фирмите, които строят пътищата, които се рушат", коментира Иван Димитров, председател на движение "Независим обществен контрол", който се включи в протеста пред Народното събрание. "Става дума за милиарди лева дадени за магистрали, а никой не следи какво става с фирмите и как се поддържат пътищата", посочи той.

Над 50 автомобила минаха с надути клаксони по пловдивските улици като част от националния протест срещу новите цени на винетките.

Шофьори отново протестираха срещу новите цени на винетките
netinfo

Борисов: С поршета протестират срещу винетките, а само да го запали е дал 12 лева

По-масов беше протестът в Пазарджик, където излязоха над 200 коли и пет пъти обиколиха града. Всяка една от тях на предното си стъкло имаше залепен лист с надпис "Порше" - пряко насочване към изказването на премиера, според когото хората протестирали, но карали "Порше"-та. Основни пътни артерии бяха блокирани в Пазарджик от протеста.

Над 150 автомобила се включиха в протеста срещу новата цена на винетките, което затрудни движението в Казанлък.

Протестиращите бяха категорични, че е абсурдно винетката в България да струва повече отколкото в другите европейски държави, където пътищата са в по-добро състояние. Те призоваха да не се купуват новите винетни стикери, тъй като цената е непосилна за гражданите на фона на средната работна заплата в страната.

Шофьори отново протестираха срещу новите цени на винетките
netinfo

Павлова: Реалната цена на винетките е 145 лв.

На протест на магистрала "Струма" излязоха и шофьори от Благоевград, Бобов Дол, Дупница, Радомир и Перник. Около 50 коли паркираха в аварийната лента в началото на лот 2 след Дупница.

Протестиращите знаеха, че премиерът Борисов и Павлова се прибират към столицата след като откриха рехабилитираните участъци от второкласните пътища Разлог - Садово и Юндола - Разлог. В 13.47 ч. кортежите на Бойко Борисов и Лиляна Павлова действително преминаха, но без да спрат сред недоволните граждани.

Шофьори отново протестираха срещу новите цени на винетките
netinfo

За четвърти пореден път и в Добрич бе организиран протест срещу увеличението на цените на винетките. Около 50 шофьори се включиха в протестното шествие днес. Протестиращите приеха жалба до омбудсмана Мая Манолова.

"Министър Павлова обяви, че закупуването на винетен стикер е доброволен акт. Именно срещу това възразяваме и настояваме за Вашата намеса, защото според съществуващата в страната пътна мрежа, придвижването от едно населено място до друго, както и до общински или областен център се извършва по републиканска пътна мрежа, за която е нужен винетен стикер", посочват подписалите се в жалбата.

Според протестиращите с поскъпването на винетките "се нарушават конституционните права на хиляди граждани на Републиката, които живеят в селата и малките населени места". "Ако е доброволен акт закупуването на винетка, то държавата трябва да осигури алтернативни пътни артерии, за които няма да е нужна винетка, а такива няма", пишат още в жалбата протестиращите.

Източник: БГНЕС