Показват по-скъпите винетки за догодина
Показват по-скъпите винетки за догодина / снимка: Dariknews, архив

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, ще представи в понеделник - 14 декември, новите винетни стикери за 2016 г.

Очакват 300 млн. лв. от винетки догодина

Решението за поскъпването на винетките изведе на протест хиляди шофьори в цялата страна. В много от големите градове бяха организирани протестни прояви, с които хората се обявиха твърдо против показване на цената на стикерите.

Регионалният министър Лиляна Павлова обаче беше категорична, че това няма да отмени решението за увеличаването на цените на пътните винетки.

"В крайна сметка не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решението е взето, то влиза в сила на 10 декември. На 15 декември се очаква да започне разпространението на новите винетни стикери. Това не е задължително - това не е данък, не е задължение, това е по желание. Който желае, може да си закупи от новите стикери, който не желае, може да не си ги закупи и да не ползва пътищата. Така че това е правото на всеки - това не е задължителен данък, не е задължителна такса, тя е доброволна", заяви Павлова.

Хиляди на протест срещу по-скъпите винетки

С новите цени приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лева на година, показват разчетите на правителството. Идеята е чрез по-високите пътни такси да се финансира ремонтът на пътища или строежът на участъци, за които няма европейско финансиране.

"България има 19 800 км пътища от различен клас. Една трета от тях е в недобро състояние. Има много нови нужди, особено в северната част на страната, където има само парче от магистрала "Хемус", мотивира увеличението вицепремиерът Томислав Дончев.