Най-малко девет саудитки бяха избрани на ключови избори според неокончателни резултати
Най-малко девет саудитки бяха избрани на ключови избори според неокончателни резултати / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко девет саудитки спечелиха на местните избори в консервативното кралство на избори, на които жените за първи път имаха право да гласуват или да се кандидатират. Това показват неокончателни резултати, обявени от избирателната комисия, предаде АФП.

Общо 979 от 6917 кандидати на вчерашните избори в богатата на петрол страна от Персийския залив са жени.

Жени гласуват за първи път в Саудитска Арабия

Очаква се избирателната комисия да обяви окончателните резултати по-късно днес. На изборите се решават две трети от местата в общо 284 общински съвети в кралството (около 2100 места). Останалата една трета съветници ще бъдат назначени от правителството. Съветниците имат четиригодишен мандат. Саудитска Арабия е абсолютна монархия и няма изборен парламент.

Участието на жени на изборите беше определено с декрет през 2011 г. от тогавашния крал Абдула, който почина през януари. Той разпореди и 20 на сто от членовете на консултативния съвет на шурата да бъдат жени.

В Саудитска Арабия се практикува пуританската уахабитска версия на исляма, отбелязва ДПА. Въпреки че жените са представени в саудитското правителство, активисти припомнят, че жените трябва да бъдат придружавани от мъж, когато изпълняват официални функции. Освен това те нямат право да шофират.