Жени гласуват за първи път в Саудитска Арабия
Жени гласуват за първи път в Саудитска Арабия / снимка: Guliver/Getty Images

Саудитска Арабия започна безпрецедентни местни избори поради факта, че на тях до урните за първи път са допуснати и жените.

Също така за първи път са издигнати и кандидатури на жени, макар консервативното кралство да е единствената държава в света, в която на представителките на нежния пол е забранено да карат кола.

Като кандидати за участие в местните органи са се регистрирали 978 жени. Мераклиите от силния пол за постове са 5938. Въпреки "революцията", по време на предизборната кампания жените трябваше да говорят зад параван или да бъдат представяни от мъж.

За участие в процеса на гласуването са регистрирани 130 000 жени, съобщиха официални лица. Числото е забележимо по-ниско от тона на регистрираните 1,35 млн. гласоподаватели мъже.

От Би Би Си отбелязват, че по принцип самите избори са нещо много рядко за Саудитска Арабия - днешният вот е едва трети в историята на кралството. В периода 1965-2005 г. избори не са се провеждали.

Решението за допускане на жените до изборните урни беше взето от предишния крал Абдула. При огласяване на предвидените от него реформи той заяви, че жените на Саудитска Арабия "демонстрират позиции, които изразяват правилни мнения". Преди да почине през януари крал Абдула назначи във висшия съвет на шурата 30 жени.

Източник: БГНЕС