Броят на джихадистите в Ирак и Сирия се е удвоил за една година
Броят на джихадистите в Ирак и Сирия се е удвоил за една година / ThinkStock/Getty Images

Броят на джихадистките бойци в Сирия и Ирак е нараснал над два пъти за година и половина и е достигнал най-малко 27 000 души, сочи изследване на институт, специализиран в разузнаването, предаде Франс прес.

Явлението на чуждестранните джихадисти в Ирак и Сирия е засегнало цял свят, обобщава институтът Суфан груп със седалище в Ню Йорк.

В Ирак и Сирия има общо между 27 и 31 хиляди джихадисти от 86 други страни. Броят им е е нараснал над два пъти от последното изследване на института от юни 2014 г., когато екстремистите са били 12 хиляди, "въпреки международните усилия да се противодейства на групировката "Ислямска държава" и да се ограничи потокът от екстремисти към Сирия", се казва в изследването.

7000 души от бивши съветски републики се бият за Ислямска държава

"Успехът на ИД надхвърля мечтите на другите терористични групировки, които сега вече не изглеждат модни, например Ал Кайда. Това е насърчило десетки хиляди джихадисти да се влеят в редиците на ИД и е вдъхновило други да станат нейни симпатизанти", подчертава Суфан груп.

Като национална принадлежност на джихадистите картината не е еднаква. От Западна Европа в Сирия и Ирак са дошли двойно повече хора - общо 5000 души, от които 1700 французи, а от Северна Америка бройката остава стабилна - около 280 души.

От Близкия изток са дошли 8240 джихадисти, в това число 2500 саудитци, а от Магреба - 8000 души, от които 6000 са тунизийци.

30 000 чужденци се влели в редиците на „Ислямска държава"

Броят на джихадистите, идващи от Русия и Централна Азия, е скочил с над 300 процента до 4700 души, в това число 2400 руснаци. Отделно има и 2100 турци, се казва в изследването, което се опира на данни от правителства, международни организации и научни институти.

Според Суфан груп между 20 и 30 процента от чуждестранните джихадисти се завръщат в страните си, което е голямо предизвикателство за службите за сигурност при зачестилите нападения на ИД в чужбина. Групировката пое отговорността за атентатите в Париж от 13 ноември, в които бяха убити 130 души, и за редица нападения в Тунис.

Източник: БТА