7000 души от бивши съветски републики се бият за Ислямска държава
7000 души от бивши съветски републики се бият за Ислямска държава / ThinkStock/Getty Images

Сред общо 80-те хиляди бойци на забранената в Русия международна терористична организация "Ислямска държава" близо 7000 са граждани на бивши съветски републики. Това съобщи днес зам.-директорът на руската Федерална служба за сигурност Евгений Сисоев, завеждащ апарата на Националния антитерристичен комитет, предаде ТАСС.

Сисоев говори на започналата днес в Сочи 7-а регионална конференция на Международната асоциация на прокурорите за страните от Централна и Източна Европа и Централна Азия.

В средата на 2015 г. ИД разполагаше с около 80 000 бойци, включително 50 хиляди в Сирия и 30 хиляди в Ирак, което е сравнимо с армиите на някои държави. Близо 30 хиляди от тях са терористи от чужбина, огромната част от които са пристигнали от Близкия изток и Северна Африка, посочи той.

Стотици руски граждани се сражават в редиците на ИД в Сирия

"От страните в постсъветското пространство, включително Русия, в редиците на организацията са влезли около 7 хиляди души", добави зам.-шефът на ФСС. В момента ИД е твърде опасна като терористична заплаха, защото успя за кратко време значително да разшири своята география" и да бъде призната за лидер на "глобалния джихад" от повечето регионални и международни терористични организации, като изтласка на втори план Ал Кайда, каза той.

"Ислямска държава" обучава терористи за удари в Европа

"Подкрепата на редица чуждестранни държави и съюзничките им за ислямистките групировки в Сирия, целяща да бъде свалено правителството на Башар Асад, съществено отслаби Дамаск и даде основа за появата на ИД на сирийска територия", констатира руският представител. Досега джихадистите от групировката контролираха в Ирак и Сирия земи с близо осеммилионно население и голям промишлен потенциал, отбеляза той.

Източник: БТА