Британският премиер Дейвид Камерън пристигна в София.

Премиерът Бойко Борисов побърза да се похвали пред британския си колега, че се е срещал с три папи.

"Три папи са ме галили по главата", заяви гордо Борисов, показвайки снимки в Министерски съвет.

"Включително и последният папа Франциск?", запита Камерън с усмивка.

"И последният, да", отговори премиерът.

Камерън похвали Борисов за постиженията му като премиер

"С Дейвид Камерън имаме добро приятелство, винаги сме се подкрепяли на европейските съвети. Имаме наситена програма и посещение в Индустриалния парк, а утре, по мое предложение, исках да види границата и морето", допълни българският премиер.

Това е първото посещение на действащ британски премиер от 16 години насам, отбеляза британският премиер Дейвид Камерън в експозето си. По думите му взаимоотношенията между двете държави имат значение както за сигурността, така и за благоденствието на страните.

"Радвам се, че сме тук, не само заради вашия успех в областта на икономическата реформа и фискалната дисциплина, но и поради действията, които предприехте като силен съюзник в НАТО да повишите бюджета си за отбрана, също и за сътрудничеството по проблеми като контрабандата", отбеляза гостът.

"По всички тези причини е добре, че сме тук, за да може да отчетем и добрите ви резултати като премиер на България", добави Камерън. Той отчете, че въоръжените сили на двете страни се обучават заедно, участват в мултинационални учения, търговските ни взаимоотношения са се увеличили с девет процента от миналата година.

Визитата на Дейвид Камерън е двудневна и посещението е по покана на Борисов още от юни. Приключва утре, когато се очаква нашата власт да го заведе до българо-турската граница. Дейвид Камерън е вторият английски премиер, посещавал България след Тони Блеър, който дойде през 1999 г.

Източник на видеата: Novanews.bg