Русия прекрати проекта Турски поток
Русия прекрати проекта Турски поток / БГНЕС

Проектът за строителството на газопровода "Турски поток" е прекратен. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Преговорите са прекратени", каза той, цитиран от ТАСС. "В съответствие с постановление на правителството е спряна работата на междуправителствената комисия за търговско и икономическо сътрудничество между двете страни. В рамките на това решение са прекратени и преговорите за изработването на споразумение по „Турски поток", уточни Новак.

Той не коментира съдбата на другия голям руски енергиен проект ядрената централа в Аккую, която се изгражда от държавната корпорация "Росатом".

Какви игри играят Турция и Русия

По-рано днес президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че ако Турция има интерес от строителството на газопровода, трябва да се обърне към Москва. Той уточни, че до момента подобна молба не е получавана от турска страна. "Що се отнася до "Турски поток", то на първо място Турция трябва да ни потърси, ако за нея този проект представлява интерес. В момента Турция не се е обърнала към нас с подобно предложение", каза Милер.

Русия готви икономически удар срещу Турция, може да спре „Турски поток"

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин отмени изграждането на газопровода „Южен поток", който трябваше да свързва Русия и България по дъното на Черно море. Вместо него стопанинът на Кремъл предложи нов проект - „Турски поток". Новият газопровод също трябваше да мине по дъното на Черно море и до голяма степен повтаряше маршрута на „Южен поток" с една малка подробност - вместо към България, той завиваше към Турция.

Турски поток" трябваше да има сходен с този на „Южен поток" капацитет - 63 милиарда куб.м. газ и четири отсечки. Предвиждаше се също така и изграждането на газов хъб на гръцко-турската граница, откъдето европейските страни можеха да купуват „синьо гориво" на пазарни условия.

Русия и Турция също така се договориха и за отстъпка в цената на природния газ от над 10%, която бе обвързана с построяването на новата тръбопроводна система. В случай че „Турски поток" беше изграден, Русия щеше да се откаже от балканския маршрут за доставката на природен газ за Турция, който минава през Украйна и България.

През 2015 година проектът забуксува по редица причини. Част от тях бяха чисто политически. В Турция се проведоха на два пъти парламентарни избори и едва преди броени дни бе съставено стабилно правителство начело с Ахмет Давутоглу. В деня, в който бе официално представен неговият кабинет, турските ВВС свалиха край турско-сирийската граница руски фронтови бомбардировач Су-24.

Путин подписа указ за санкции срещу Турция

Това доведе до голямо напрежение в руско-турските отношения и постави под въпрос изграждането на „Турски поток". Москва въведе санкции, които засегнаха туристическата индустрия, присъствието на турски строителни компании на руския пазар и износа на турски плодове и зеленчуци.

Днес стана окончателно ясно, че Русия се отказва от газопровода "Турски поток". За момента остава неизвестна съдбата на другия голям съвместен енергиен проект - АЕЦ "Аккую".

Турция е вторият по големина пазар за руски природен газ. Тя покрива до 60% от нуждите си от руския внос. Анкара внася "синьо гориво" от Азербайджан, което ще се увеличи с още 6 милиарда куб.м. през 2019 г., когато най-вероятно заработи проектирания тръбопровод ТАНАП. Малки количества газ Турция внася и от Иран, но почти всяка година през зимния период тези доставки биват спирани. По тази причина на Анкара й се налага да се обръща към Русия с молба за увеличаване на получаваните количества газ от "Син поток".

Източник: БГНЕС