Русия готви икономически удар срещу Турция, може да спре „Турски поток
Русия готви икономически удар срещу Турция, може да спре „Турски поток / снимка: БГНЕС, архив

Русия може да спре "Турски поток" като част от икономическите мерки срещу Турция.
Анкара няма да се извини на Москва за свалянето на бомбардировача Су-24, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от АФП.

„Няма нужда да се извиняваме, при положение, че сме прави", отговори Чавушоглу. „Но вчера все пак казахме, че съжаляваме", добави той във връзка с вчерашния си телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

В същото време руският президент Владимир Путин заяви, че действията на Турция са нарушение на международното право и поиска Анкара да се извини и да накаже виновните.

Също така днес стана ясно, че руското правителство готви икономически мерки срещу Турция, които ще включват замразяването на големи съвместни проекти, финансови активи и промяна в митническите и търговските правила между двете държави.

Руският премиер Дмитрий Медведев даде два дни срок на правителството за подготовка на предложенията за ограничителни икономически мерки срещу Турция.

„На правителството беше възложено да разработи система, с която да се отговори на агресията, чрез мерки в икономическата и хуманитарната сфера," заяви Медведев.

Според руския министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев проектът "Турски поток" и проектът АЕЦ Акую попадат под възможните ограничителни мерки за Турция.

"Тези два проекта попадат в списъка на инвестиционните проекти, които могат да бъдат замразени или отменени, по силата на ограничителните мерки срещу Анкара", каза министърът. "Проектът "Турски поток" по нищо не се различава от който и да е било друг проект. Сега става въпрос за нашето инвестиционно сътрудничество и "Турски поток" може да попадне под действието на специални икономически мерки, както всеки друг проект", уточни той. Според него ситуацията с АЕЦ Акую има аналогичен характер.

"В кратък срок министерството ще подготви предложения. Като цяло този инвестиционен проект попада под действието на закона и може да бъде предмет на решение за замразяване или отменяне", допълни той.

Източник: БГНЕС