Орбан видя таен заговор за прехвърляне на 500 000 мигранти от Турция в ЕС
Орбан видя таен заговор за прехвърляне на 500 000 мигранти от Турция в ЕС / БГНЕС

Възможно е ЕС и турски лидери да обявят по-късно тази седмица задкулисно споразумение за разпределяне на 400 до 500 хиляди сирийски бежанци от Турция в ЕС, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан заяви, че очаква интензивен натиск да приеме част от тези бежанци и добави, че Унгария не може да направи това. Той заяви, че това споразумение вече е било предложено на неотдавнашната среща на върха на ЕС в Малта, но не е било включено в подписаните през уикенда в Брюксел споразумения между ЕС и Турция, защото вносителите му не са могли да съберат нужната подкрепа.

Унгария иска анулиране на бежанските квоти в ЕС по съдебен път

"Този въпрос (за разселването) ще е гореща тема в близко време, защото въпреки че може да се държи в полутайна, някой някъде, според мен тази седмица в Берлин, ще обяви, че между 400 000 и 500 000 бежанци може да бъдат доведени директно от Турция в ЕС. Тази неприятна изненада все още предстои за европейците", каза унгарският премиер.

Той намекна, че архитект на това споразумение е Германия и заяви, че то може да дефинира политическите изявления в Европа в близките дни и седмици. "Ще бъде оказан интензивен натиск на нас и на другите страни от Вишеградската четворка" (Полша, Чехия и Словакия), каза Орбан.

Орбан обвини Германия в "морален империализъм"

"Ще се твърди, че след като споразумението е сключено между някои страни, а за да избегна дипломатически усложнения няма да ви кажа в коя страна е Берлин, трябва не само да доведем тези хора в Европа, а и да си ги разпределим като задължение. Няма да стане лесно, защото очевидно не можем да го приемем", заяви унгарският премиер.

Източник: БТА