Орбан обвини Германия в морален империализъм
Орбан обвини Германия в морален империализъм / БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан упрекна в "морален империализъм" в бежанската криза федералното правителство на провеждащ се днес партиен форум на германския Хриситиянсоциален съюз (ХСС). С критиките си той имаше предвид подхода на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

"Няма значение какви решения взима Германия, те трябва да си важат само за нея", каза Орбан за споровете около квотите за бежанците в Европейския съюз по време на конференцията на ХСС в Банц, бивш манастир и замък. "Унгарците не искат това". Същевременно унгарският премиер увери, че уважава Меркел и че не иска да се меси във вътрешната политика на Германия.

Меркел иска повече усилия от Гърция и Турция по границите

Преди предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет Орбан представи и пакет с искания в шест точки. В него се казва, че държавите членки трябва да финансират програма за справяне с кризата на стойност 3 милиарда евро, като средствата да се използват преди всичко за осигуряване на външните граници на ЕС. Наблюдението на гръцките граници трябва да бъде поето от европейските страни, които изявят готовност за това, заяви Орбан. Необходимо условие за това обаче е самата Гърция да го поиска. "Всяка страна, която прояви интерес към това, би могла да изпрати на доброволни начала свои сили там".

Меркел си направи селфита с бежанците в Берлин (СНИМКИ и ВИДЕО)

Бежанците и трудовите мигранти трябва да се отделят едни от други още при пристигането им в Шенгенското пространство. В пакета се предвижда още да се състави единен европейски списък със сигурни страни на произход. Орбан предложи и "специално партньорство с Турция" с цел справяне с бежанската криза. Той каза, че трябва да се преосмисли и отношението към Русия. Унгарският премиер отново отхвърли въвеждането на квота за бежанци в рамките на ЕС, но се изказа в полза на "световни квоти".

По време на партийния форум на ХСС неговият председател Хорст Зеехофер, в присъствието на Орбан, от своя страна отново разкритикува остро политиката по на Меркел по бежанския въпрос, съобщава още ДПА. "Чрез германско решение" бяха обезсилени действащи правила в Европа, заяви Зеехофер след разговор с унгарския премиер на партийната конференция.

Той разкритикува отново решението на Меркел да позволи идването на бежанци от Унгария, като заяви, че това е причината за сегашната "обстановка на хаос" в Европа. Именно с това Зеехофер защити и проведения от него разговор с Орбан. "Става дума за това отново да върнем в действие европейски правила. И затова Виктор Орбан си заслужи подкрепа, а не критики". Трябва да си казваме нещата направо, добави председателят на ХСС.

Източник: БТА