Меркел иска повече усилия от Гърция и Турция по границите
Меркел иска повече усилия от Гърция и Турция по границите / снимка: БГНЕС, архив

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, чиято страна е залята от безпрецедентна вълна от бежанци, призова Гърция по-добре да пази външните граници на Евросъюза и поиска диалог с Турция заради хилядите мигранти от Сирия, които преминават транзитно през турската територия.

Гърция също трябва да поеме отговорността си за защитата на външните граници на ЕС, която сега не е гарантирана, каза Меркел на конгрес на своята партия Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин.

Много бежанци изминават пътищата на Турция, преди да предприемат рисковано плаване до гръцките острови и така да влязат в Европейския съюз. Гръцките власти, които са претоварени, нямат време дори да регистрират тези бежанци, които продължават одисеята си към Сърбия, после Унгария, като най-често крайната цел е Германия.

Германия, която очаква 800 000 кандидати за убежище, иска също да разшири диалога с Турция за защитата на границите на Европейски съюз.

Меркел потвърди, че само мигрантите, които се нуждаят от защита, тъй като бягат от войната или от преследване, биха могли да останат в Германия. Онези, които идват по икономически причини - колкото и да са разбираеми - не може да имат перспективи да останат у нас, подчерта тя. Трябва да кажем това ясно, в противен случай няма да можем да дадем необходимата защита на онези, които се нуждаят от нея.

Без да уточнява, Ангела Меркел намекна за многобройните кандидати за убежище, дошли от Балканите. Приблизително 40% от депозираните от януари до юли молби за убежище в Германия са от граждани на Балканите. Дори и ако се касае за лица жертва на дискриминация в своите страни, като циганите, техните молби почти винаги се отхвърлят.

Източник: БГНЕС